Szécsényi Rózsa: Haza és haladás, demokrácia és szabadság nélkül nincs jobb világ!

Tápén az Országzászlónál emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom- és szabadságharc 174. évfordulójáról pénteken délután a helyi részönkormányzat, a Heller Ödön-művelődési ház és a Tápai Hagyományőrző Egyesület tagjai helyi óvodások és iskolások részvételével. Az ünnepségen jelen volt Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője is.
Rafai Gábor

2022. március 11. 18:35

Szécsényi Rózsa: Haza és haladás, demokrácia és szabadság nélkül nincs jobb világ!

– A világ néha kifordul sarkaiból, sajnos ezt tapasztaljuk napjainkban is. Ma a XXI. században a szabadságukért és a függetlenségükért vívott harcban halnak meg felnőttek és gyermekek. Idegen hatalom fosztja meg őket a biztonságot jelentő környezetüktől, az emberi méltóságuktól. Semmit nem tanult a világ ez alatt a 174 év alatt – kezdte ünnep megemlékezését Szécsényi Rózsa utalva a szomszédunkban folyó háborúra.

 

A városrész önkormányzati képviselő felelevenítette az 1848-as hősök, a márciusi ifjak tetteit, mondván, az az esős tavaszi nap gyökeres változást hozott, teljesen új alapokra helyezte hazánk történelmét, ezért természetes ma már számunkra a szabadság, pedig ez nem volt mindig így.

 

 

– Nemzeti ünnepeink, sorsfordítóink arra késztetnek bennünket, hogy szembesüljünk és elszámoljunk azzal, megőriztük-e elődeink emlékét? 174 évvel ezelőtt ott, a múzeumkerti esőben arra szövetkeztek, hogy jobbá teszik a világot. A jobb világ akkor is, azóta is mindenkinek mást jelentett, de egyben egyetértettek, hogy haza és haladás, demokrácia és szabadság nélkül nincs jobb világ. Erről ma, 2022-ben, egy nagy feladat előtt állva ugyanúgy kell gondolkodnunk, mint 174 évvel ezelőtt – mondta Szécsényi Rózsa, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy számunkra államalapításunk óta egyetlen közösség van, ahová tartozunk, és az Európa. Ez csak akkor kérdőjeleződik meg, ha Magyarországot a zsarnokság, vagy a diktatúra tartja karmaiban.

 

– Mi olyan országban szeretnénk élni, ahol a hatalom nem tesz kiszolgáltatottá, ahol nem kell kivívni a sajtó szabadságát, és olyan országban, ahol soha többé nem kell a törvény előtti egyenlőségről és a közös teherviselésről szót váltanunk, mert mindez magától értetődik – mondta a városrész önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa.

Az ünnepi megemlékezést követően a Triola Alapfokú Művészeti Iskola magánének szakos növendéke, Rowla El Idrissi és Kónya Krisztina operaénekes Petőfi Sándor egyik megzenésített versét adta elő, amit a Bálint Sándor Általános Iskola énekkarának és hatodikosainak műsora követett.

 

Az ünnepség zárásaként a hagyományőrzők segítségével a részönkormányzat, a Heller Ödön Művelődési Ház, valamint a Bálint Sándor Általános Iskola nevében koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatánál.