Szeged kitart, a többi nagyváros már megrendült a válságtól

A rezsiválság nem válogat, minden magyar város bajban van. A szegedieknek azonban egy kis nyugalmat adhat, hogy az ő városuk látszik a legstabilabbnak az országban.
Garai Szakács László

2022. november 24. 10:32

Szeged kitart, a többi nagyváros már
megrendült a válságtól

Azt követően, hogy a kormány kivonta a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, majd kötött az oroszokkal egy rendkívül kedvezőtlen gázszerződést (épp, amikor csúcson volt az energia ára), gyakorlatilag minden hazai település költségcsökkentésre kényszerült. Kiderült az is, hogy a válság nem függ párthovatartozástól, a fideszes városokat legalább annyira, sőt sokszor még inkább sújtja, mint az ellenzékieket.

 

A kormány eddig nem törekedett arra, hogy megoldja a helyzetet, az önkormányzatokat teljes mértékben magukra hagyták a sokszorosára növekedő rezsiköltségekkel. Emiatt Szegeden is bezár a téli időszakra több kulturális és sportlétesítmény, például a színház és az uszoda is. Az alapvető szolgáltatások, a közösségi közlekedés és a város szociális támogatási rendszere azonban változatlanul működik. Ha megnézzük, milyen helyzetben vannak a magyar nagyvárosok, azt látjuk, valószínűleg Szeged áll a legstabilabb lábakon.

  • Debrecenben, a Fidesz mintavárosában olyan súlyos a helyzet, hogy ritkítaniuk kell a villamos- és trolijáratokat.
  • A szintén kormánypárti polgármester vezette Győrben már nyáron azzal viccelődött a polgármester, hogy elfogyott a város pénze. Ezért az országban elsőként ők kényszerültek például az uszodák bezárására.
  • De nagy a baj az ellenzéki vezetésű Miskolcon is, ahol az átmeneti bezárások mellett elbocsátások is voltak, és nagyon úgy tűnik, hogy a város a csőd szélére sodródott.

 

Nemcsak az önkormányzati kiadásokat kell csökkenteni, de fontos fejlesztéseket is felfüggesztett a kormány – a legfrissebb hírek szerint 284 beruházás marad el az országban. Debrecenben az egyetemi épületek felújítása és utak, csomópontok fejlesztését mondták le. Győrben le kell mondaniuk az új hídról, útfejlesztésekről és iskolafelújításról is. Kecskeméten is több projektet lemondott a kormány, vagyis sem a járműipari beruházások, sem a fideszes városvezetők nem jelentettek érdemben előnyt ezeknek a településeknek.

 

A magyarázat az lehet, hogy nem a párthovatartozás számít a válságban, hanem az, hogy ki mennyire gazdálkodott fegyelmezetten az utóbbi években. Szeged stabilitását is nagyban ennek köszönhetjük, hiszen a bezárások viszonylag későn kezdődnek, elbocsátások nincsenek, az alapvető városi szolgáltatások zavartalanul működnek, a szociális védőháló pedig még bővült is idén: hiszen a tízezer forintos támogatást a rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülők is megkapják.