Mihálik Edvin is lapátot ragadott: ligeterdőt telepítettek a Makkosházi körúton

Húsz fát telepít az önkormányzat a MOL Új Európa Alapítvány pályázatának köszönhetően a Gáz utca–Makkosházi körút–Csongrádi sugárút által határolt területre. Ide korábban már száz fát ültetett a város, csütörtökön pedig Szeged Szeged Zöld Város Programért felelős tanácsnoka Tóth Károly önkormányzati képviselővel és erdészetis tanulókkal együtt folytatta a ligeterdő telepítését.
Rafai Gábor

2022. március 03. 12:07

Mihálik Edvin is lapátot ragadott: ligeterdőt telepítettek a Makkosházi körúton

Szeged egyik legforgalmasabb csomópontja található a Gáz utca–Makkosházi körút–Csongrádi sugárút kereszteződésében, ahol korábban több alkalommal is a városba érkező vándorcirkuszok telepedtek le. A terület már évek óta nem ad helyet rendezvényeknek, azóta folyamatosan zöldül.

 

Az utóbbi időben száz facsemetét ültetett el az önkormányzat, csütörtökön délelőtt pedig folytatódott a ligeterdő telepítése.

 

A MOL Új Európa Alapítványnak köszönhetően – ahol faültetésre pályázhatnak a tízezer főnél népesebb települések – most közel egy millió forint értékben húsz új fát telepíthettek a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum végzős diákjai a Dalerd Zrt. szakembereinek felügyelete mellett.

 

 

Az egyenként egy köbméteres gödrökbe juharlevelű platánokat, turkesztáni szilfákat és amerikai hársfákat ültettek el szakszerűen a diákok. A friss telepítést a jövőben a szegedi környezetgazdák fogják gondozni, locsolni.

 

A faültetésben részt vett Mihálik Edvin, Szeged Zöld Város Programért felelős tanácsnoka is, aki maga is több fát ültetett el.

 

– Szeged kiemelt célja, hogy mi legyünk Magyarország legzöldebb városa. Az elmúlt években önerőből több ezer fát ültettünk el a városban, emellett részt veszünk minden olyan kezdeményezésben, pályázaton, ami azt a célt szolgálja, hogy még zöldebb legyen a városunk. Most a MOL Új Európa Alapítványának segítségével jutottunk húsz újabb facsemetéhez, amelyekkel folytatjuk ezen a területen a ligeterdő kialakítását.

 

Mihálik Edvin elmondta azt is, a faültetés – tavasszal és ősszel – szinte folyamatos a városban. Kiskundorozsmán pedig még márciusban megkezdődik a véderdő telepítése, ahol egy hektáron 1500 fát ültetnek el.

 

 

A városrész önkormányzati képviselője, Tóth Károly a Gáz utcai faültetés során arról beszélt, hogy ezen a területen már korábban is kiemelt zöld fejlesztések valósultak meg. A geotermikus programban kutat fúrtak, a területet a város zöldterületté nyilvánította, és korábban már száz fát is elültettek itt.

 

– A ligeterdő ezen a kiemelkedően forgalmas részen jó védelmet nyújt majd az itt lakóknak a zajterhelés ellen, javítja a levegő minőségét, a városrész klímáját és szemet gyönyörködtető is egyben.