Szegeden is az a kérdés: tényleg akarjuk-e a változást az éghajlatváltozás ellen? – elindult erről egy uniós kutatás

Hogyan és mennyiben partnerek az emberek a környezeti, klímavédelmi, energetikai célok elérésben? Alapvetően erre a kérdésre keresi a választ az a most induló uniós kutatás, amit egyidőben bonyolítanak le az EU tíz országának tizenöt helyszínén. Köztük Szegeden.
Bod Péter

2022. november 10. 13:07

Szegeden is az a kérdés: tényleg
akarjuk-e a változást az éghajlatváltozás ellen? – elindult
erről egy uniós kutatás

– A Phoenix projekt elindításának egyik legfontosabb oka, hogy választ kapjunk arra, mennyire elkötelezettek az emberek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint az energiakrízis kihívásainak megoldásában – mondta el a Szeged.hu érdeklődésére Nagy Gyula, Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa, a projekt egyik helyi felelőse.

 

Szegeddel és Magyarországgal párhuzamosan kilenc másik országban indították el ezt a kutatást, aminek első lépcsője két online kérdőív kitöltése. A kérdőívek egyfelől a változtatásra való hajlandóságot mérik fel, másfelől az éghajlatváltozásról alkotott véleményeket mérik fel.

 

Szeged mellett a közép-magyarországi régióhoz tartozó Balaton-felvidéken élők véleményét és változtatásokra való hajlandóságát mérik fel. Megtudtuk emellett, hogy Szegednél nagyobb és kisebb városok is érintettek a most kezdődő kutatásban. Ahogyan azt is, nem kizárólag városok képezik a kutatások helyszíneit. A városok mellett várostérségek, régiók és országok is szerepelnek a felmérés listáján. Igaz, ez utóbbi csoportba kizárólag a 360 ezer lakosú Izland tartozik bele.

 

A Phoenix projekthez tartozó kérdőívet ezen a linken ki tudja tölteni. A kérdőívek mellett interjúk is készülnek Szegeden, ahogyan a többi kutatási helyszínen is. Döntéshozókat a gazdasági élet szereplőit és magánszemélyeket kérdeznek ennek keretében.