A Reök-palotában mérik össze hangszeres tudásukat a világ legtehetségesebb fiatal hárfásai

Huszonkilenc ország hatvan fiatal muzsikusának részvételével rendeznek nemzetközi hárfaversenyt keddtől a Reök-palotában. Idén már hatodik alkalommal ad otthont Szeged november 29. és december 4. között a komolyzenei körökben világeseménynek számító Szegedi Nemzetközi Hárfaversenynek, amelyre többek között Koreából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Szingapúrból, Egyiptomból, Mexikóból is érkeznek versenyzők.
Rafai Gábor

2022. november 25. 13:29

A Reök-palotában mérik össze hangszeres tudásukat a világ legtehetségesebb fiatal hárfásai

A hárfazenét népszerűsítő, a fiatalabb generációnak bemutatkozási lehetőséget kínáló versenyt 2007-ben indította el Natália Gorbunova, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze, a Király-König Péter Zeneiskola tanára.

 

A verseny olyan megmérettetést jelent, ahol a fiatal zenészek rendszeresen le tudják mérni, mennyit fejlődtek. 

 

A háromévente megrendezett megmérettetésen idáig több mint negyven országból háromszáz hárfaművész vett részt.

 

A zenei tanulmányok teljes spektrumát lefedő versenyen három kategóriában indulnak a növendékek: 

  • a 14 alatti zeneiskolások,
  • a legfeljebb 19 éves középiskolások, valamint a 25 évnél fiatalabb pályakezdő művészek.

 

A verseny programját idén is úgy állították össze, hogy a szabadon választott művek lehetőséget adjanak a versenyzőknek egyéniségük bemutatására, emellett a kötelező darabok révén mégis valamelyest összehasonlíthatóvá tegye a részvevők hangszeres tudását.

 

A versenynek nem titkolt célja a magyar kultúra nemzetközi népszerűsítése is, így a kötelező művek minden versenyen magyar zeneszerzők alkotásai. Az idén Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából a zeneszerző műveiből válogattak.

 

A versenyzők produkcióit neves hazai és külföldi szakemberekből álló tizenegy tagú zsűri bírálja el a három kategóriában.

 

A mindenki számára ingyenesen látogatható, december 4-ig tartó verseny díjait és a versenyhez szükséges hangszereket a Camac Harps francia hárfagyártó biztosítja. A cég ilyenkor mutatja be legújabb fejlesztéseit is, így megszólal majd olyan hárfa is a versenyen, amellyel korábban még nem játszottak Magyarországon.
 

A rendezvény megnyitóját kedden tartják a Reök-palotában, ekkor a 2019-es verseny 25 év alatti kategóriájának győztese, Tatyána Repnikova ad szóló koncertet.