Szemrevaló filmfesztivál középpontban bátor, erős nőkkel: négy remek német nyelvű filmet nézhet meg a Belvárosi Moziban

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek magyarországi szemléjét – a Belvárosi Moziban is.
Garai Szakács László

2022. október 12. 09:45

Szemrevaló filmfesztivál középpontban bátor, erős nőkkel: négy remek német nyelvű filmet nézhet meg a Belvárosi Moziban

Az idei program három filmje is az erős nőkről szól, azokról, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak. Az október 17-étől 20-áig tartó fesztiválra

  • a teljes árú jegy 1550 forintba,
  • a kedvezményes árú jegy (diák, nyugdíjas, gyerek, mozgás-, látás-, hallássérültek részére, érvényes igazolással, igazolvánnyal) 1350 forintba

kerül. SZTE-dolgozóknak és hallgatóknak érvényes igazolvány felmutatásával 1250 forintba kerül a mozijegy. A vetítések rendre 18 órakor kezdődnek a Balázs Béla teremben.

 

 

A szegedi program

Október 17., 18:00
Csodaszép

német tragikomédia, 132 perc

  • szereplők: Karoline Herfurth, Nora Tschirner, Martina Gedeck, Emilia Schüle, Dilara Aylin Ziem, Joachim Król
  • rendező: Karoline Herfurth

 

 

 

A filmben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel: a hatvanhoz közelítő Frauke úgy érzi, férje már nem kívánja, a 25 éves modell, Julie azzal szembesül, hogy a típusa kiment a divatból, a kétgyerekes Sonja mindent megtesz azért, hogy régi alakját visszanyerje, a szingli tanárnő, Vicky az elköteleződéstől fél, míg Leylát, a diáklányt a testsúlya miatt gúnyolják. Sorsuk összefonódik ebben az őszinte, vicces és érzékeny epizódfilmben, amelyet nagyszerű szereposztása is emlékezetessé tesz.

 

Október 18., 18:00
Toubab

német vígjáték, 96 perc

  • szereplők: Farba Dieng, Julius Nitschkoff, Valerie Koch, Michael Maertens, Seyneb Saleh, Nina Gummich
  • rendező: Florian Dietrich

 

 

A szenegáli szülőktől származó Babtou alig szabadult ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi a szabadulása alkalmából rendezett félresikerült bulin. A következmények ezúttal drasztikusak, mert bár a fiú Németországban született, kitoloncolás fenyegeti. Legjobb barátja, Dennis kész mindent megtenni, hogy ezt megakadályozza. Babtou utolsó reménye, hogy ha megnősül, Németországban maradhat. Mivel azonban korábbi macsó stílusa miatt kevés esélye van a környékbeli lányoknál – nem marad más hátra, mint hogy Dennis játssza el a házastárs szerepét...

 

Október 19., 18:00
Fűző

osztrák–luxemburgi–német–francia filmdráma

  • szereplők: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey
  • rendező: Marie Kreutzer

 

 

Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták szépségéért. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Kétségbeesetten küzd, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet. A bécsi udvar ellenséges közege egyre fullasztóbbá válik számára, férjével, Ferenc Józseffel való viszonya is feszült, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Bajorországba utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit, barátait és politikai szövetségeseit.

 

A film a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatkozott be, ahol a legjobb színészi alakítás díját nyerte. Főszereplője a Fantomszálból és a Bergman szigetéből ismert luxemburgi színésznő, Vicky Krieps.

 

Október 20., 18:00
Monte Verità – A szabadság mámora

svájci–osztrák–német filmdráma

  • szereplők: Maresi Riegner, Max Hubacher, Julia Jentsch, Hannah Herzsprung, Joel Basman, Philipp Hauß
  • rendező: Stefan Jäger

 

 

1906. Az első világháború előtti „belle epoque” virágzó alternatív közössége tárul fel egy fiktív női főszereplő nézőpontjából, aki erőszakos férje elől menekülve kerül a svájci hegyek között működő utópisztikus szanatóriumba. Az önmegvalósítás útjára lépő Hanna a film kevés fiktív szereplőinek egyike – a vállalkozás alapítói, egy Freud-tanítvány és egy nőjogi aktivista ugyanúgy valós alakok, mint a regényét itt író Hermann Hesse, vagy a táncot forradalmasító Isadora Duncan.