Szénási Róbert: nem vagyunk szabadok – a forradalomra emlékeztek Petőfitelepen

Az államalapítás mellett a magyarság legnagyobb ünnepének nevezte 1848. március 15-eit emlékezőbeszédében Szénási Róbert, Petőfitelep önkormányzati képviselője a kedd délelőtti helyi ünnepen. Beszélt arról is, hogy szabadság dolgában manapság nem áll jól az ország.
Bod Péter

2023. március 14. 14:10

Szénási Róbert: nem vagyunk szabadok – a forradalomra emlékeztek Petőfitelepen

A márciusi forradalmat kirobbantó ifjakra emlékezhetünk úgy, mint akik bátran léptek fel az elnyomó hatalommal szemben, és olyanokra, akik olyan nemes célokért emelték fel szavukat, mint a nemzeti függetlenség, a szabadság, a testvériség és a sajtó szabadsága – fogalmazott Petőfitelep képviselője.

 

Úgy vélte a XXI. század embere is küzd a szabadságért, még akkor is, ha ezt nem a barikádokon teszi, ám harc ettől függetlenül van. Mégpedig az alapvető emberi jogokért. E mellett hangsúlyozta, hogy egyetlen hatalom sem korlátozhatja a sajtó szabadságát, a demokráciát és nem uralkodhat polgárai felett. 

 

 

Petőfi annak idején fontos kérdést tett fel: rabok legyünk vagy szabadok? – idézte fel az akkor megfogalmazott kérdést, amire mai választ adott: ma sem vagyunk teljesen szabadok.

 

„Nem vagyunk szabadok, mert meg akarják mondani, mit nézzünk, mit olvassunk. A hatalom dönti el napjainkban, ki a bűnös, és nem az igazságszolgáltatás – hangzott el a beszédben. 

 

A petőfitelepi ünnepségen részt vett Szabó Sándor országgyűlési képviselő, aki együtt koszorúzta meg a Fő téren található Petőfi-szobrot Szénási Róbert önkormányzati képviselővel.

 

A városrészi ünnepségen megjelentek a környékbeli óvodások és az általános iskolások. Előbbiek is, utóbbiak is műsort adtak az ünnep tiszteletére.