SZIN '22 ÉLŐ: „Gyerekek! 55 éve énekeltem először ezt a dalt!“ – Első nap, szerda

Szubjektív, mégis informatív, folyamatos beszámolónk a Szegedi Ifjúsági Napokról. Olyan mint a focis meg közgyűléses percről percrék, csak ez jobb!
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 25. 13:39

SZIN '22 ÉLŐ: „Gyerekek! 55 éve énekeltem először ezt a dalt!“ – Első nap, szerda

20:15 – Megérkeztünk Ábel barátommal. Hamarabb akartunk, de olyan nyüzsgés van a fesztivál környékén, hogy kisebb kaland volt már a bejutás is. Karszalagok megvannak, mehet a buli!

(fotók: kmn)

20:30 – Egyikünk annyira fiatalnak és partiarcnak érzi magát, hogy ilyen feliratú pólóban jött. 

Boomer vagy menő?

20:48 – Beszereztük a repoharakat, van is bennük innivaló, és mivel hátul jöttünk be, az első koncert, amibe belefutottunk, a Blahalouisiana bulija az SZTE színpadán. A hangulat jó, a tömeg mérete kellemes, hamarosan viszont valószínűleg sokkal többen lesznek, hiszen itt lép fel 21:15-kor Korda György és Balázs Klári, akik mindig eszméletlen tömeget vonzanak és óriási bulit csinálnak. Velük egyébként, ha minden igaz, Garai főszerkesztő már megcsinálta az interjút.

A Blahalouisiana az SZTE-színpadon

21:19 – A tömeg gyűlik, de a színpadon még mindig a Blahalouisiana, a ráadás ráadását nyomják. Mindig rájövök, hogy ez egy nagyon tisztességes zenekar!

A tömeg már Kordát élteti

21:23 – Mindent értek! A színpadon egyszerre a Blahalouisiana, valamint Korda György és Balázs Klári! A Mondd, hogy szép volt az este! című dalt éneklik közösen.

 

„Gyerekek! 55 éve énekeltem először ezt a dalt!“

 

– mondja Korda. A hangulat óriási.

 

A Blahalouisiana és Kordáék

21:37 – Már Kordáék nyomják „egymagukban“, őrült tömeg, nem tudom, bárhol máshol van-e most bárki a Partfürdőn. Korda arról beszél a színpadon, hogy teljesen megfiatalodva érzi magát attól, hogy a fiatalokkal, a Blahalouisianával énekelhetett együtt, egy színpadon. Közben már a Szeress úgy is, ha rossz vagyok című slágert éneklik, a közönség pedig közben azt skandálja folyamatosan, hogy 

 

„Reptér, reptér!“

 

ami ugye Korda modern kori karrierjének legnagyobb közönségkedvencévé vált dalának címe. 

 

És mire ezt leírtam, már a Lady Ann szól, közben pedig a celeb- és politikus-spotting jegyében belefutottunk a momentumos Mihálik Edvinbe, akiről nem derült ki, hogy mennyire tetszik neki Kordáék műsora, a hátsó nagyszínpad felé sietett jókedvűen. A politikus is ember ugye, vagy mi.

 

21:55 – Miközben Balázs Klári a Titanic főcímdalának magyar nyelvű változatával büntet, eszembe jutott, hogy a koncertjük előtt közvetlenül összefutottunk a Zongorás Emberrel is, aki az elmúlt években a fesztivál egyik meghatározó arcává vált.

A Zongorás Ember

21:59 – És akkor most felrobban a Partfürdő!

 

„– Gyuri! Te miért nem jöttél mambózni?!”

 

– kérdezi Balázs Klári, arra utalva, hogy Korda az elmúlt pár dalban nem énekelt.

 

– „Azért, mert én most elviszem a barátaimat a reptérre!“

 

És igen, a Partfürdő fel is robbant.

 

22:07 – Korda már az idén 50 éves A keresztapa című filmtörténeti szuperklasszikus zenejének magyar nyelvű feldolgozását énekli. Egyébként, úgy vezette fel, hogy szerinte ez a legszebb Korda-dal. Annyira cuki ez az ember, hogy tekintsünk el attól, hogy neki lényegében a magyar változat eléneklésén túl semmi köze ehhez a dalhoz.

 

22:10 –

 

Mamma ma, mamma ma ria, ma! Mamma ma, mamma ma ria, ma!

 

Lehet fogadni, hogy lesz-e ráadás!

Lady Carneval

22:18 – Lett. Lady Carneval. Korda úgy ropja, mintha nem 1958-ban lépett volna fel először Szegeden. (Ezt még a júniusi Deja Vu Fesztiválon mondta.)

Korda György táncol
Ez az ember 83 éves, csak mondom!
Kordáék és a lézer

22:30 – Az elmúlt egy órában nehéz volt eldönteni, hogy Korda György szereti jobban a közönséget, vagy a közönség Kordát.

 

22:52 – Bejöttem a CIB Bank Arénába, és arcon csapott a 2022-es valóság: Miskovits Marci koncertjén a közösség 90 százaléka a gyerekem lehetne, ha anno az első randim sikerül. Olyan az egész, mintha egy gimis sulibuliban lennék. Erős fél ház van egyébként, a közönség láthatóan baromi jól érzi magát.

Miskovits Marci a SZIN-en
Gimis sulibuli, vagyis kínosan öreg vagyok

Itt amúgy programváltozás volt: Miskovits és a BSW helyet cseréltek, így ők majd most jönnek csak.

23:05 – Végre idértem az este külföldi sztárfellépőjének koncertjére a Borsodi Nagyszínpadhoz. Az arctetkós, Kiss-pólós Rag ‘N’ Bone Man és zenekara elsőre úgy tűnik, hogy egy nagyon tisztességes rnb-soul-pop-bulit nyomnak, amit már egy-két perc után is élmény hallgatni, a csávónak nem csak a Spotifyon, de élőben is atom jó hangja van, amivel olyan természetesen énekel óriásiakat, hogy már csak emiatt is élmény hallgatni. De a dalok is jók. Nem vagyok rajongója, de annyira azért vágom, amennyire egy popzeneileg nagyjából képben lévő akárki vágja, és ebből a pozícióból kifejezetten kellemes hallgatni a koncertjét. Jó, az tény, hogy az idei SZIN összes külföldi fellépője közül róla voltam előzőleg is szinte biztosan meggyőződve, hogy jó lesz, így ezt a pozitív előítéletemet csak megerősíti a produkciója. Természetesen az összes slágerét elénekelte, volt a Human, a Giant, és a többi.

Rag ‘N’ Bone Man és zenekara

23:58 – Masszív telt ház a BSW koncertjén a CIB Bank Arénában, amire lassan vendégoldalt kéne szerelni, hogy mindenki elférjen. Éppen a Tankcsapdával közös, nagy port kavaró, Bazd meg! című dalukat játsszák. Tényleg mindenki teli torokból üvölti a nagyon egyszerű refrént.

A BSW és a telt házas sátor a SZIN-en
Beer See Walk. Ilyeneket tudok!

0:33 – Mutatom, hogy néz ki, ha 2022-ben Magyarországon valaki népszerű:

BSW, SZIN, CIB Bank Aréna, 2022. augusztus 24.

1:03 – A 21. századi magyar popzene egyik legfontosabb és legmeghatározóbb zenekara, a Bëlga koncertje az SZTE-színpadon, végre nem egy zárt, fülledt sátorban, hanem a fesztivál leghangulatosabb helyszínén! Gérvágó.

Jöhet a flex!

1:10 –

 

„Székely deszkások, szevasztok!“

 

Bëlga-koncert nincs Nemzeti hip-hop és óriási ugrálás nélkül. 

Mondjuk itt az ugrálás pont nem látszik

1:24 – És hát mi más lehetne a záró dal, mint a szupertrágár Egy-két-há!

Vagy négy-öt decit!

2:15 – Most már enni kell valamit: lángos helyett zsíros kenyér hagymával a SZIN number one lángosos standjánál.

Gasztro

4:50 – Nem merült le a telefonom, csak az elmúlt pár órában már inkább a barátaimmal foglalkoztam. Most viszont megyek még egy kört a nap végén.

 

5:03 – A SZIN ritkán látott, de annál szerethetőbb oldala: a hajnali, utolsó utáni emberek bulijai. Kevés hangalatosabb pillanatok vannak ennél ezen a fesztiválon.

Az utolsó szerdai bulizók a Casablanca helyszínén

5:16 – Szerveződik a hét első afterje!

After nálatok?!

5:20 – Boglárka azt mondja, a Casablanca afterhelyszínként települt ki, így nem érti, miért nem lehetnek nyitva reggel hétig, és ez miért az első nap hajnalán derült ki számukra.

Franciska nem akart szerepelni ezen a képen, ezért Franciska nem szerepel ezen a képen

6:02 – Ilyenkor már csak a legjobb (és a legkészebb) arcok vannak jelen és talpon. Egy orosz fiú ebben a pólóban bulizta át azt estét. Pár éve a budapesti underground egyik divatos viselete volt, Szegeden most láttam először.

Tiszta, rendes

6:31 – A magányos Nagyszínpad, és a teljesen üres nézőtér csütörtök reggel. Este ez megint tele lesz.

06:34 – Szép álmokat! Holnap (ma, csütörtökön) folytatjuk.

 

(Cikkünket már nem frissítjük.)