Szociális alapon osztanak támogatást Nyugat-Európában a megnövekedett rezsiárak miatt, hazugság, hogy ott nem segítik a lakosságot

Nem igaz, hogy csak az Orbán-kormány támogatja a lakosságot, de az igaz, hogy szinte csak nálunk nem érvényesülnek szociális szempontok.
Cservenák Zoltán

2022. július 20. 17:32

Szociális alapon osztanak támogatást Nyugat-Európában a megnövekedett rezsiárak miatt, hazugság, hogy ott nem segítik a lakosságot

Szociális alapú rezsitámogatás, áfacsökkentés az energiahordozóknál, szociális támogatások és rezsiköltség-térítés – így támogatják Nyugat-Európa országaiban a rászoruló lakosságot a megnövekedő energiaárak miatt – erről is beszélt szerdai videójában Ujhelyi István, szegedi európai parlamenti képviselő. Szerinte számos példa van, amit az Orbán-kormány átvehetne a Nyugattól, mégsem teszi. Eközben az Orbán-kormány továbbra is azt hangoztatja, Európában csak ők védik a lakosságot az elszabadult áraktól.

 

Kedden ezzel a Facebook-poszttal igyekezett győzködni a magyarokat Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy miközben az átlagfogyasztás fölötti piaci energiaárakkal sokkolják a lakosságot, ők továbbra is megvédenek bennünket a drága rezsitől. A miniszterelnök szerint Európában sehol nem segítenek a kormányok a lakosságnak a nehéz időkben.

 

„Spanyolországban mintegy 6000 milliárd forint értékű szociális csomagot jelentett be a baloldali kormány. Megemelték az alapjövedelem összegét, kiterjesztették a szociális alapú áramtámogatásra jogosultak körét. [...] És bizony felére csökkentették a kisfogyasztók esetében az áram áfáját. Ausztriában 2500 milliárd forint értékű csomagot jelentettek be, 72 ezer forintnyi plusztámogatást kapnak a családi pótlékon felül a családok, egyszeri támogatást kapnak a minimálnyugdíjasok és a munkanélküliek, a szociális ellátásban részesülők 300 eurót, tehát nagyságrendileg 120 ezer forintot. [...] Skóciában megemelték a létminimum összegét, és ideiglenesen felfüggesztették a háztartási energiaszámlák áfatartalmát” 

 

– sorolja a videóban Ujhelyi. Holoda Attila is hazugságnak tartja a kormányzati szereplők állítását, miszerint Európában csak nálunk segítik a lakosságot a megnőtt energiaárak miatt. Az Orbán-kormány korábbi energetikai államtitkára azt írta a Facebookon: 

 

"[...]ez konkrétan nem igaz. Nagyon nem igaz!!", 

 

majd mellékelte a G7 gazdasági portál táblázatát is, amiből kiderül, hogy a magyar kormány gyedül a kiskereskedelmi árat szabályozza, de ilyen árszabályozás működik Bulgáriában, Horvátországban, Észtországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban is. 

Sőt, egy sor nyugati ország, köztük Ausztria, Belgium, Finnország, Írország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Németország és Norvégia adócsökkentéssel is reagált a magas energiaárakra, miközben Magyarországon az energia árát továbbra is Európa legmagasabb, 27 százalékos áfája terheli. Érdekesség, hogy a táblázat szerint 26 európai ország közül csak Magyarországon és Bulgáriában nem kapnak célzott támogatást a rászorulók a rezsire.

Forrás: G7/Bruegel Intézet

 

Holoda Attila a Szeged Televíziónak azt mondta, mindig is az volt a legfőbb hiányossága a rezsicsökkentésnek, hogy nem azokat támogatja, akik rászorulnak, hanem mindenkit egyformán. Más országokban is van támogatási rendszer, csak egészen másképp oldották meg: nem a kiskereskedelmi árat maximálták, ami egyértelmű veszteséget okoz a gázbeszerzést bonyolító cégnek, és ami miatt már nem fenntartható, hanem leginkább azt nézték, hogy ki az aki rászorul, és azok kapnak nagyobb összeget.

 

Olcsó rezsi a gazdagoknak is

Érthetetlen, hogy miközben az Orbán-kormány az energiavészhelyzet közepette is csökkentett áron adná az áramot és a gázt még a milliárdosoknak is, pedig pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök azt mondta, 6000 eurós, azaz 2,4 milliós fizetés fölött már kigazdálkodható az emelt rezsi.

 

„Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a gazdagabb nyugatiak, mert igaz, hogy ott nincs rezsicsökkentés, és ezért teljes árat fizetnek, de a teljes rezsiár kifizetése kisebb hányadot képvisel a fizetésükben, mint Magyarországon képviselne. Tehát hogyha keresnének mondjuk itt is 6000 eurót az emberek, és annak egyhatoda menne el rezsicsökkentésre, az ugyan nem kellemes, de kibírható. De Magyarországon számos család esetében a rezsi elviszi nem a hatodát, hanem a harmadát, de esetenként a hatodát is a jövedelemnek. Ezért kellett bevezetni a rezsicsökkentés politikáját”  

 

– fogalmazott a miniszterelnök. Úgy néz ki, a rezsicsökkentés politikáját felváltja a rezsicsökkentés csökkentésének politikája. Egyelőre marad a számolgatás: havonta hány tízezer forinttal kerül majd többe a rezsi a következő hónapokban. Számolgatni is nehéz, mivel a kormány még mindig nem készítette el a rezsicsökkentés csökkentésének pontos szabályozását. Egyelőre csupán az átlagfogyasztásokról beszélt a kabinet: a 210 kilowattórás áram- és a 144 köbméter gázfogyasztásig maradna a csökkentett árú rezsi. Azt sem lehet tudni biztosan, milyen energiaárakkal kell számolni, így csak az biztos, hogy sokkal többet kell majd fizetni annak, aki az átlag fölött fogyaszt. 

 

Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő kedden arra hívta fel a figyelmet közleményében: A megoldás az lenne, ha Orbán Viktor nem háborúzna az Európai Unióval, hanem végre megegyezne. Ez sok ezermilliárd forintot jelentene, ebből csökkenteni lehetne az energiafüggőséget és valódi védelmet lehetne biztosítani a családoknak.