Talán nem véletlen az újabb és újabb benzinkorlátozás: öt napja nem kapunk olajat a Barátság 2 kőolajvezetéken

A Bloomberg szerint a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be a leállást öt nappal annak megtörténte után. Nem tudnak az oroszok tranzitdíjat fizetni a szankciók miatt.
Garai Szakács László

2022. augusztus 09. 13:45

Talán nem véletlen az újabb és
újabb benzinkorlátozás: öt napja nem kapunk olajat a Barátság 2
kőolajvezetéken

A vezetéken

  • sem Magyarországra,
  • sem Szlovákiába,
  • sem Csehországba

nem érkezik olaj.

 

A Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznaftának. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra. A Transznyeft keresi a megoldást, hogyan tudná kifizetni az ukránokat.

 

Eddig azért vehettünk az uniós olajembargó decemberi élesítése után is a vezetékből orosz olajat, mert Orbán Viktor azzal érvelt, nincs tengeri kikötőnk, így máshonnan nem tudnák olajat szerezni; Csehország és Szlovákia is hasonlóképpen indokolt. Ez azért is érinti különösen érzékenyen Magyarországot, mert már így is számos korlátozás van érvényben a 480 forintos ársapka miatt, de ha az orosz beszállítás teljesen megszűnik, akkor végképp elköszönhetünk a kedvezményes árú üzemanyagtól.

 

Naponta elvileg 162 ezer hordónyi olaj érkezik a Barátság 2-n a százhalombattai finomítóba. Öt nap alatt 810 ezer hordóval kevesebb alapanyaga van a Molnak a benzin és a gázolaj gyártására.