Tálas Péter a Témában: Oroszország és Ukrajna sem kész a tűzszünetre, nemhogy a békére

Tervezett visszavonulást vagy menekülést láthattunk az orosz hadseregtől Harkivnál? Az biztos, hogy az ukrán honvédő erők több ezer négyzetkilométernyi területet visszafoglaltak az oroszoktól. A Témában a biztonságpolitikai szakértő válaszolt Balogh Judit hírigazgató kérdéseire.
Garai Szakács László

2022. szeptember 17. 10:53

Tálas Péter a Témában: Oroszország és Ukrajna sem kész a tűzszünetre,
nemhogy a békére

Ami a magyar ingatlanpiac átrendeződését is eredményezte az természetesen az energiaárak robbanása és az orosz–ukrán háború, amely már hét hónapja tart. A legtöbb szakértői vélemény szerint Oroszország villámháborúra készült, ez nagyon nem így lett. Tálas Péter szerint a háborúnak nemhogy a végét nem látni, a tűzszünetre sincs egyik fél sem felkészülve. A biztonságpolitikai szakértő azt mondta a Témában, egyik fél sem érte el még a minimális stratégiai célját sem.

 

– Ukrajna egész egyszerűen nem fog úgy tárgyalni, hogy a területeiket át kellene adniuk az oroszoknak. Nem lehet komolyan venni a tárgyalási hajlandóságot – közölte Tálas Péter.

 

Tálas szerint egyre több orosz katona akar hazamenni a frontról, egész egyszerűen nem érdekli őket a háború. Az őszi sár és a téli fagy jelentősen lelassítja a háborút. Tömeges sorkatonai behívásokra sem készül most Oroszország, épp az említett időjárási körülmények miatt. Ők most azzal foglalkoznak, hogy a kijelölt stratégiai célt, Donbaszt elfoglalják – ettől is nagyon messze vannak még. A tüzérségi nyomást tarthatják fenn, miközben Ukrajna azzal lesz elfoglalva ősszel és télen, hogy a stratégiai patthelyzetben hogyan erősítsék meg a védelmet.

 

Nézze meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind