Tartós megoldást kínált egy holland bank az ukrán tranzitdíj fizetésére Oroszországnak

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 12-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 12. 21:48

Tartós megoldást kínált egy holland
bank az ukrán tranzitdíj fizetésére Oroszországnak

Korlátozzák az oroszok beutazását az észtek

Az észt kormány jóváhagyta az orosz állampolgárok vízumkorlátozását, valamint a vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépésének tilalmát, akik turisztikai, üzleti, sport vagy kulturális céllal látogatnak Észtországba. A szankció augusztus 18-án lép hatályba. Észtország megszünteti az orosz állampolgároknak az országban való munkavállaláshoz, tanuláshoz és üzleti tevékenységhez szükséges kivételes vízumok kiadását is.

 

Zelenszkij beszélt Ferenc pápával

„Hálásak vagyunk a pápának az Ukrajnáért mondott imáiért. Népünknek szüksége van a világ vezetőinek támogatására, akiknek el kell juttatniuk a világhoz az igazságot azokról a szörnyűségekről, amelyeket az agresszor Ukrajnában elkövet” – írta Volodimir Zelenszkij a Twitteren.

 

 

A holland ING bankon keresztül fizethetnek az oroszok Ukrajnának a tranzitdíjért

Európai bank intézheti a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításaikor, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől.

 

– A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt – mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. – Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet.

 

Hét civil halt meg az orosz rakétázásokban Donyeckben

Ismét lőtték az oroszok a kelet-ukrajnai donyecki térség több pontját; is péntekre virradóra, hét civil meghalt – közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó. Bahmutban három halottról tudni, a város körül az ukrán vezérkar hét eleji közlése szerint heves harcok zajlanak.

 

A kormányzó hozzátette azt is, hogy a térség civil lakosságának mintegy háromnegyedét sikerült eddig biztonságba menekíteni összhangban a Kijev által kidolgozott evakuálási tervekkel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július végén jelentette be a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását tönkre tették.

 

Robbanásokat jelentettek péntek reggel Kremencsuk városából is az Ukrinform hírügynökség közlése szerint, és Harkivot is célba vette ismét az orosz haderő. Zelenszkij felszólította kormánya tisztségviselőit, ne osszanak meg információkat a sajtóval Kijev orosz erők elleni stratégiájáról, felelőtlennek nevezve az ilyen híreket.

 

– Minél kevesebb részletet árulunk el védelmi stratégiánkról, annál hatékonyabban tudjuk gyakorlatba átültetni azt – mondta az elnök.

Címlapon

mutasd mind