Timmermans az orosz–ukrán háború és Kirill pátriárka kapcsán: Sok-sok évig mindent eltűrtek, amit Orbán tett

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. június 2-án este.
Garai Szakács László

2022. június 02. 21:44

Timmermans az orosz–ukrán háború
és Kirill pátriárka kapcsán: Sok-sok évig mindent eltűrtek,
amit Orbán tett

Zelenszkij: az ukrán kikötők blokádja migrációs válságot és tüntetéseket okozhat Európában

– Nem kerülhetjük meg kikötőink orosz blokádjának kérdését. Emiatt a világ élelmiszerválság küszöbén áll. Nem csak élelmezési problémákról van szó. Ez piaci hiányt okoz, katasztrofális drágulást az alapélelmiszerek esetében, és több tízmillió embert fenyeget éhezéssel. Ha ezt nem akadályozzák meg, akkor ez Afrika, Ázsia egyes országaiban politikai káoszhoz vezet, és ebből adódóan migrációs válsághoz is Európában, amikor az éhezéssel küzdő országokból oda menekülnek majd – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnököt.

 

Zelenszkij szavai szerint az afrikai válság elkerülhetetlenül átgyűrűzik egész Európára. „Az élelmiszerválság elkerülhetetlenül nagyszabású tiltakozásokhoz fog vezetni az európai országokban. Sok kormánynak meg kell majd magyaráznia a tüntetőknek, miért tartotta kontinensünket túszul egymagában Oroszország és egyetlen személy Moszkvában, aki kiadta a parancsot Ukrajna tengeri blokádjára”.

 

Lassan hatezerszer támadta Ukrajnát az orosz légierő

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a háború február 24-i kezdete óta Oroszország 5722 hadműveleti-taktikai repülési bevetést hajtott végre Ukrajna területén és 551, Iszkander, illetve Kalibr típusú rakétát lőtt ki.

 

– Ebből Fehéroroszország területéről 1211 bevetést hajtottak végre, vagyis az összes bevetés több mint húsz százalékát, továbbá onnan lőttek ki 61 alkalommal Iszkander típusú rakétákat Ukrajna létfontosságú infrastruktúrájának megsemmisítése céljából – tette hozzá katonai vezető.

 

Hromov közölte, hogy az ukrán katonai hírszerzés előrejelzése szerint az orosz erők fokozni fogják a létfontosságú infrastruktúra elleni légi- és rakétacsapásokat, és megpróbálják elfoglalni teljes hosszában Ukrajna fekete-tengeri partvidékét egészen a Moldovához tartozó, de orosz ellenőrzés alatt lévő szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságig.

 

– Az ukrán hírszerzés biztosra veszi, hogy az orosz erők a Donyec-medencében lévő ukrán csapatok bekerítésére és megsemmisítésére összpontosítanak, majd egy szárazföldi folyosót akarnak az ellenőrzésük alá vonni egészen a Rosztovi régiótól a Krím-félszigetig. Emellett Oroszország igyekszik azonosítani az ukrán fegyveres erők logisztikájának útvonalait, és megsemmisíteni a katonai felszereléseket és lőszereket tároló raktárakat, továbbá akadályozni, hogy a nyugati országok fegyverekkel lássák el Ukrajnát – tette hozzá Hromov.

 

Timmermans: a szolidaritás nem egyirányú utca

Az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás nem egyirányú utca, és a közösség eddig a legteljesebb mértékben szolidáris volt Magyarországgal - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban.

 

A holland szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió ügyében az EU elvárhatja a szolidaritást Magyarországtól, mert nemcsak egy háborúról van szó, hanem „az európai értékekről”.

 

Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja alapvető, vezérlő elvként, „normaként bevezetni az autokráciát Európában, megpróbálja aláásni az értékeinket és az életmódunkat”, és arra törekszik, hogy „ne a demokrácia legyen az alap Európában”.

 

Azzal összefüggésben, hogy az EU végül mégsem helyezi az Ukrajna elleni támadás miatt büntetőintézkedésekkel sújtott emberek listájára Kirill Orosz pátriárkát, kifejtette, hogy már nem tud megértéssel viszonyulni a magyar kormány és vezetője, Orbán Vikltor tevékenysége iránt.

 

Mint mondta, az EU maximális szolidaritással viselkedett Magyarországgal, ezt mutatja az orosz olajembargó szabályozása is. Azonban a szolidaritás nem egyirányú utca.

 

Kifejtette: soha nem volt titok, hogy Orbán Viktor nagyon jóban van Vlagyimir Putyinnal, és a magyar kormányfő ezt kifejezésre is juttatta az EU-ban.

 

Hozzátette: be kell látni, hogy az EU-ban „sok-sok évig mindent eltűrtek, amit Orbán tett”, és a magyar miniszterelnök sokáig „otthonra lelt az Európai Néppártban” (EPP), amely minden bíráltra azzal reagált, hogy az EPP-tagság révén van némi befolyásuk a tevékenységére, és e tagság nélkül minden sokkal rosszabb lenne.

 

Ennek révén Orbán Viktor „úgy érezhette, hogy azt tehet, amit csak akar, mert úgyis minden átmegy”. Most azonban az EU elvárhatja a szolidaritást, és véget kell vetni a "játszadozásnak" – mondta az Európai Bizottság alelnöke.

 

A török Baykar cég ingyen ad Ukrajnának Bayraktar TB2-es drónt

Litvániában közösségi finanszírozással összegyűjtötték a pénzt arra, hogy a balti ország új drónt vásárolhasson Ukrajnának az Oroszország elleni háború közepette. A pilóta nélküli repülőgépek kifejlesztésére specializálódott török Baykar cég azonban úgy döntött, hogy térítésmentesen adja át Kijevnek a drónt, cserében viszont azt kérte, az összegyűlt pénzt ajánlják fel humanitárius segélyként Ukrajnának.

 

A litván honvédelmi miniszter Twitter-bejegyzésében sokszoros köszönetet mondott a török cégnek a hihetetlen ajánlatért, s közölte, hogy az – egyébként három nap alatt összegyűjtött, hatmillió eurónyi (mai árfolyamon 2,3 milliárd forint) – összegyűjtött pénzből a drónhoz megfelelő lőszereket vásárolnak, a maradékot pedig Ukrajna támogatására ajánlják fel.

 

Kreml: jelentősen rontana a helyzeten, ha az ukránok nyugati fegyverrel támadnának oroszországi célpontok ellen

Abszolút nem kívánatos forgatókönyv Oroszországnak, hogy az ukrán hadsereg külföldi fegyverekkel mérjen csapást orosz területen lévő célpontokra, ez jelentősen rontana a helyzeten.

 

– Ukrajnát továbbra is fegyverekkel tömik tele, a legmodernebbekkel. Továbbra sem akarok beszélni azokról az abszolút nemkívánatos és nagyon kellemetlen forgatókönyvekről, amikor ezeket a fegyvereket hipotetikusan megpróbálhatják felhasználni a területünkön lévő célpontok ellen. Ez jelentősen kedvezőtlen irányba változtatná meg a helyzetet – kommentálta a Kreml az Ukrajnába irányuló újabb amerikai fegyverszállításokat.

 

Peszkov szerint a fegyverszállítások nem változtatják meg „a különleges hadművelet” paramétereit és célját, csak még több szenvedést fognak okozni Ukrajnának, amely – mint mondta – „egyszerűen eszköz az oda fegyvereket szállító országok kezében”.

 

Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő a Szolovjov.Live című online műsorban azt hangoztatta: semmit sem érnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra vonatkozó ígéretei, hogy Kijev nem fog Oroszországra csapást mérni amerikai nagy hatótávolságú rakétatüzérségi rendszerekkel. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország 2021 végén írásbeli biztonsági garanciákat követelt az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, mert Moszkvában már senki sem igazodik el Zelenszkij és a nyugati vezetők nyilatkozatain.

 

Peszkov ezzel kapcsolatban szerdán arra mutatott rá, hogy az ukrán hatóságok sem a Donyec-medencében zajló konfliktus befejezésére, sem a korábban a rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások betartására tett ígéreteiket nem teljesítették. Csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Kreml és a Fehér Ház között gyakorlatilag minden kommunikáció megszűnt.

 

A Kreml szóvivője egy, az I. Péter cár születésének 350. évfordulójával kapcsolatban a csütörtöki sajtótájékoztatóján feltett kérdésre azt válaszolta, hogy Vlagyimir Putyin elnök nagyra értékeli az egykori uralkodót, és senki sem szándékozik bezárni az általa „Európára megnyitott ablakot”.

Címlapon

mutasd mind