Tizenegy szegedi szobrász alkotásainak szabadtéri kiállítása nyitja idén a Wagner-udvar művészeti programsorozatát

Nagyszabású szabadtéri szoborkiállítással, koncertekkel, hangszerismeretővel és gitáresttel is várják idén nyáron a szegedieket a város egyik legromantikusabb művészeti helyszínén, a Wagner-udvarban. A rendezvénysorozatot július 2-án délután 6 órakor a Térszöget című kiállítás nyitja, ahol tizenegy alkotó mutatja be huszonkét szobrát.
Rafai Gábor

2022. június 28. 15:16

Tizenegy szegedi szobrász alkotásainak szabadtéri kiállítása nyitja idén
a Wagner-udvar művészeti programsorozatát

– Első alkalommal hat évvel ezelőtt, 2017-ben rendezett szabadtéri művészeti fesztivált a Szegedért Alapítvány a város egyik legszebb, zárt udvarában, ami a Klauzál téren található – mondta Németh István titkár a programsorozatot bemutató keddi sajtótájékoztatón.

 

Az elmúlt években Popovics Lőrinc, Bánvölgyi Tamás, Brzózka Marek, Lapis András szobrászművész és Sejben Lajos képzőművész mutatkozott itt be.

 

Aranyi Sándor, a SZÖG-ART Művészeti Egyesület vezetője elmondta, az idén tizenegy szobrászművész hozza el két-két alkotását a szabadtéri tárlatra. Lesznek közöttünk több évtizeddel ezelőtt készült alkotások és olyanok is, amiket az utolsó pillanatban fejeznek be a szobrászok.

 

Kiállítók:

 

 • Volker Beyer,
 • Brzózka Marek,
 • Darázs József,
 • Farkas Pál,
 • Fritz Mihály,
 • Kalmár Márton,
 • Popovics Lőrinc,
 • Sejben Lajos,
 • Szabó Tamás,
 • Szatmáry Gyöngyi és
 • Székó Gábor.

 

A kiállítást július 2-án, szombaton délután 6 órakor Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg, majd zenei kuriózumokkal szórakoztatja a megnyitó közönségét a Kovács Gábor vezette Argenteus Hangműhely.

 

Száz Kriszta, Németh István és Aranyi Sándor

 

A szabadtéri szoborkiállítás augusztus 21-ig látogatható.

 

Száz Krisztina az alapítvány kuratóriumának tagja a zenei programokat ismertette. A kiállításhoz három különleges koncert is kapcsolódik. 

 

Július 7-én táborozó gyerekeket hívnak meg és a szegedi családokat is várják arra a koncertre, amely utazásra hív az ütőhangszerek világába. A koncerten hangszerismertetőt is tartanak a Bartók Béla Művészeti Kar ütőhangszeres együttesének tagjai.

 

Koncertet ad a Kosztándi Vonósnégyes is. Július 11-én, hétfőn délután 6 órakor többek között Haydn-, Mozart-, Beethoven- és Brahms-művek csendülnek fel. Az est érdekessége, hogy Szilágyi Annamária színművész két zeneszám között irodalmi részletekkel színesíti az estet.

 

A programsorozat zárásaként július 27-én, szerdán délután 6 órakor gitárkoncertet adnak Bozóki Andrea és Pavlovits Dávid növendékei: Krizsány Csenge, Horváth Bálint és Kollár Martin a Bartók Béla művészeti Kar gitár tanszékének növendékei.

 

A rendezvényekre a belépés díjtalan.