Tizenegy szegedi szobrász huszonkét alkotása lakja be egész nyáron a Wagner udvart

Az idén harminc éves Szög-Art Művészeti Egyesület tizenegy alkotójának Térszögek című szabadtéri szoborkiállításával szombat délután elkezdődött a Wagner udvar idei nyári programsorozata. Szeged egyik legszebb mediterrán udvarában 2017 óta rendez nyaranta művészeti programokat a Szegedért Alapítvány.
Rafai Gábor

2022. július 02. 19:47

Tizenegy szegedi szobrász huszonkét alkotása lakja be egész nyáron a
Wagner udvart

Az elmúlt években Popovics Lőrinc, Bánvölgyi Tamás, Brzózka Marek, Lapis András szobrászművész és Sejben Lajos képzőművész mutatkozott itt be.

 

Most tizenegy szobrászművész hozta el két-két alkotását a szabadtéri tárlatra. Akadnak közöttünk több évtizeddel ezelőtt készült alkotások és olyanok is, amelyeket az elmúlt napokban fejeztek be a szobrászok.

 

Volker Beyer, Brzózka Marek, Darázs József, Farkas Pál, Fritz Mihály, Kalmár Márton, Popovics Lőrinc, Sejben Lajos, Szabó Tamás, Szatmáry Gyöngyi és Székó Gábor közös szobor kiállítását Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg.

 

 

– A harminc évvel ezelőtt, a Szög-Arttal együtt alakult megannyi egylet, céh, egyesület, szövetség már régen megszűnt, vagy nem működik, elfelejtődött. A Szög-Art a magyar művészeti viszonyok között méltán nevezhető kisebb csodának, nemcsak fennmaradt, de továbbra is hallatlan intenzitással működik.

 

A művészettörténész a Szög-Arthoz tartozó tizenkét kiállító szobrász kapcsán azt is elmondta, a műhely alkotói profilja változatosan gazdag, ezért nem is lehet a művésztársaságot, a csoportot általánosan jellemző művészeti jegyeket, esztétikai közös nevezőt felfedezni. Egymás mellett, egymás szellemiségét, esztétikai elveit tiszteletben tartva dolgoznak a természetelvű és az absztrakt, a figuratív szemléletű és a nonfiguratív formanyelvet éltető alkotók. Vannak közöttük, akik inkább a hagyományokra építkeznek, míg mások inkább a kísérletre, a progresszióra szavaznak. Ebből adódóan tradicionális kompozíciók és rendhagyó munkák is fellelhetők kollekciójukban és természetesen a Wagner udvar kiállításán is.

 

A megnyitót követően zenei kuriózumokkal szórakoztatta a közönséget a Kovács Gábor vezette Argenteus Hangműhely.

 

A fából, bronzból és márványból készült szobrokat augusztus 21-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Gitárkoncerttel, hangszerismertetővel és ütőhangszeres bemutatóval folytatódik a program

 

A Wagner udvar idei nyári programsorozatában ezt követően a zene kapja a főszerepet. 

 

Július végéig még három programmal várják a művészetek iránt érdeklődő szegedieket, 

 

Július 7-én, csütörtökön délután fél 3-tól a gyerekeket hívja zenei utazásra az ütőhangszerek világába az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar ütőhangszeres együttese, amelynek tagjai hangszerismertető foglalkozásra is várják a gyerekeket, amely során kezükbe vehetik és kipróbálhatják a különböző ütőhangszereket. 

 

Július 11-én, hétfőn délután 6 órától a Kosztándi Vonósnégyes ad koncertet, a fellépők népszerű műsorral készülnek. Egyebek mellett Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms és Lanner muzsikája csendül majd fel a Wagner Udvarban. A rendezvényen közreműködik Szilágyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője, aki két zeneszám között a könnyed művekhez illő irodalmi részletekkel színesíti az estet.

 

A programsorozat zárásaként július 27-én, szerdán délután 6 órakor gitárkoncertet adnak Bozóki Andrea és Pavlovits Dávid növendékei: Krizsány Csenge, Horváth Bálint és Kollár Martin a Bartók Béla művészeti Kar gitár tanszékének növendékei.

 

A Szegedért Alapítvány rendezvényeire a Wagner udvarban a belépés díjtalan!