Tizenkét civilt öltek meg az orosz bombázások Luhanszkban, Zelenszkij: Donbász teljesen elpusztult

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke éjszakai beszédében borzasztónak értékelte a donbászi helyzetet. „Van a pokol, és ez nem túlzás. Donbász teljesen elpusztult”.
Cservenák Zoltán

2022. május 20. 00:49

Tizenkét civilt öltek meg az orosz bombázások Luhanszkban, Zelenszkij: Donbász teljesen elpusztult

Luhanszkban bombáztak az oroszok

 

Tizenkét civil meghalt és több mint 40-en megsebesültek az orosz erők egynapos heves bombázásában – közölte a luhanszki régió katonai kormányzata. A luhanszki adminisztráció vezetője, Szerhij Hajdaj elmondta, hogy az összes áldozat Szeverodonyeck városában történt. Hajdaj kaotikusnak minősítette a lövöldözést, hozzátéve, hogy „az oroszok többnyire lakóépületeket céloztak meg”. Közölte, hogy az áldozatok száma nem végleges, „mivel a tűz alatti területet nem lehet átvizsgálni”.

 

Zelenszkij: a lehető legtöbb ukránt akarják megölni az oroszok

 

Szeverodonyeck brutális és teljesen értelmetlen bombázásában 12 halott és tucatnyi sebesült egy nap alatt. Más városok bombázása és ágyúzása, az orosz hadsereg légi- és rakétacsapásai – mindez nemcsak a háború alatti ellenségeskedés – mondta esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Orosz csapások a Csernyihiv-régióban voltak jelentősek, különösen Desznánál, ahol folytatódik a törmelékmentesítés, sokan meghaltak. De folyamatos a bombázás az odesszai régióban, Közép-Ukrajna városaiban, Donbász teljesen megsemmisült, minderre Oroszországnak nincs és nem is lehet katonai magyarázata az elnök szerint.

 

„Ez egy szándékos és bűnös kísérlet a lehető legtöbb ukrán megölésére. Az a céljuk, hogy minél több házat, szociális létesítményt és vállalkozást pusztítsanak el.”

 

Zelenszkij azt is hozzátette: ez az, amit az ukrán nép elleni népirtásnak minősítenek, és amiért a megszállókat mindenképpen bíróság elé állítják.

Vélemények

mutasd mind