Magyarországot is elérné a zaporizzsjai atom, ha sérülne az erőmű, tizenöt halott a harkivi rakétatámadásokban

Ukrajna, Törökország és az ENSZ felülvizsgálja a gabonakiviteli megállapodást, fokozódik a feszültség a zaporizzsjai atomerőmű miatt, és legalább 15-en meghaltak a harkivi csapásokban. Ez történt az orosz–ukrán háború 176. napján.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 19. 23:11

Magyarországot is elérné a zaporizzsjai atom, ha sérülne az erőmű, tizenöt halott a harkivi rakétatámadásokban

Ukrajna, Törökország és az ENSZ vezetői tárgyaltak Lvivben a gabonaexport-megállapodásról, valamint megvitatták az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőműben tapasztalható növekvő feszültséget. António Guterres ENSZ-főtitkár és Volodimir Zelenszkij megállapodott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által az erőműhöz irányított lehetséges misszióról, Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel, aki figyelmeztetett az lehetséges „újabb Csernobil” veszélyeire.

 

Erdoğan memorandumot írt alá Ukrajnával a háború által elpusztult infrastruktúra helyreállításáról. „Miközben továbbra is törekszünk a megoldás megtalálására, továbbra is ukrajnai barátaink oldalán állunk” – mondta.

 

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy leállíthatja a Zaporizzsja atomerőművet, ha Ukrajna folytatja a létesítmény ágyúzását – ugyanakkor Kijev cáfolta, hogy lőnék az erőművet. Közben, Az ukrán katonai hírszerzés úgy véli, hogy Oroszország „provokációt” tervez pénteken az atomerőműben azzal, hogy váratlan „szabadnapot” hirdet, és bezárja az összes többi alkalmazottat. Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet tudósai egy nukleáris katasztrófa sugárzási terjedését szimulálták, és megállapították, hogy az elmúlt napok időjárási viszonyaival a radioaktív szennyeződések egészen a Balti-tengerig eljuthatnak északra, és útközben elérhetik Észtországot, Lettországot, Litvániát és Lengyelországot, valamint Fehéroroszország. Nyugat felé haladva radioaktív szennyeződések kerülhetnek Moldovába, Romániába, Szerbiába, Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba.

 

15 halott harkivben

Legkevesebb 15-en haltak meg a Harkiv elleni orosz rakétacsapások sorozatában, amelyek szerdán későn és csütörtökön kora reggel történtek – közölték az ukrán állami vészhelyzeti szolgálatok.

 

 Zelenszkij a támadást „a civilek elleni oktalan és cinikus csapásnak” nevezte. Azt mondta: „Nem bocsátunk meg, bosszút állunk”.

 

Így áll az orosz területszerző háború Ukrajnában (forrás: The Guardian)

 

Hiperszonikus rakétákat telepít Oroszország

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy a legkorszerűbb hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett harci repülőgépeket telepített az ország kalinyingrádi területére, ami Ukrajna nyugati felfegyverzésére adott válaszként értelmezhető. A Kinzhal hiperszonikus rakéták hatótávolsága elérheti a 2000 kilométert, és a hangsebesség tízszeresével repülnek, ami megnehezíti az elfogást – közölte az orosz hadsereg. Oroszország a fegyvert több ukrajnai célpont lecsapására használta.

 

Leváltották az orosz flottaparancsnokot

Leváltotta a krími székhelyű fekete-tengeri flotta parancsnokát Vlagyimir Putyin, miután a héten robbanások rázták meg a félszigetet. Az orosz RIA hírügynökség olyan forrásokra hivatkozott, amelyek szerint Igor Oszipovot Viktor Szokolovra cserélték. Ha megerősítik, ez az egyik legjelentősebb katonai parancsnok elbocsátásának számít a háborúban.

 

Kína Oroszországgal hadgyakorlatozik

A kínai csapatok Oroszországba utaznak, hogy részt vegyenek a „jelenlegi nemzetközi és regionális helyzettel nem összefüggő” közös hadgyakorlatokon – közölte a kínai védelmi minisztérium. A résztvevő országok között van India, Fehéroroszország, Mongólia és Tádzsikisztán is. Júliusban Moszkva bejelentette, hogy augusztus 30. és szeptember 5. között „Vosztok” gyakorlatokat tart.

 

Szétlőnének egy krími hidat az ukránok

Használhatatlanná tennék a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő főhidat az ukránok, erről beszélt a Mikhajlo Podoljak ukrán elnökhelyettes. A 19 kilométeres Kerch-híd az oroszok legfontosabb katonai és polgári szárazföldi folyosója a félsziget felé. „A híd illegális tárgy” – mondta Podoljak. Ez azt jelenti, hogy a híd az ukrán erők katonai célpontjává válhat.