Több mint 23 ezer áldozata van a török–szír földrengésnek; a honvédség csapatsátrakat küld

Garai Szakács László

2023. február 11. 13:32

Több mint 23 ezer áldozata van a
török–szír földrengésnek; a honvédség csapatsátrakat küld

A hétfő reggeli földrengés a XXI. század hetedik leghalálosabb természeti katasztrófája, megelőzve a 2011-es japán földrengést, és már közelít a 2003-as iránihoz, amikor 31 ezren haltak meg. A legutóbbi adatok szerint Törökországban 20 ezer 213, Szíriában 3500 áldozatról tudnak.

 

Katonai sátrakat ajánlott fel a Magyar Honvédség a törökországi természeti katasztrófa következményeinek enyhítésére szombaton: az ötven csapatsátort Dunaharasztiban adták át a török fél logisztikai munkatársai részére.

 

A nagy stabilitású honvédségi katonai sátrak jellemzője az egyszerű és gyors telepíthetőség, áttelepíthetőség különböző talaj- és szélsőséges éghajlati viszonyok mellett is. Sokrétű felhasználása mindössze a belső berendezésen és kialakításon múlik, így szálláshelyen túl adminisztratív, egészségügyi, vagy akár raktározási feladatok végzésére is alkalmassá tehető.

 

A sátrak összefűzhetőségének köszönhetően a hasznos terület tetszőlegesen sokszorozható. Fűtőberendezés telepítésével és matracok elhelyezésével akár nyolc ember ideiglenes elszállásolására is alkalmasak.

 

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége ma elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük. A mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. Ez alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak.

 

(MTI)