Több mint négymilliárd forint büntetést kellett fizetni a tenisz szövetségnek, mert a korábbi fideszes elnök, Szűcs Lajos, úgy szerződött, ahogy

Több mint négymilliárd forint büntetést kellett fizetni a tenisz szövetségnek, mert a korábbi fideszes elnök, Szűcs Lajos, úgy szerződött, ahogy.
Garai Szakács László

2022. május 25. 17:19

Több mint négymilliárd forint
büntetést kellett fizetni a tenisz szövetségnek, mert a korábbi
fideszes elnök, Szűcs Lajos, úgy szerződött, ahogy

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) közleménye szerint a Nemzetközi Sportdöntőbíróság az ITF Licensing Limited (ITFL) cég által kért 52 millió dollár helyett 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a két magyar szervezetet, figyelembe véve, hogy a magyar fél 2019-ben a rendezési szerződés alapján már 8 millió dollárt megfizetett.

 

Az ITFL azután indított pert, hogy a 2020-as verseny kétszeri közös halasztását követően a magyar fél a koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi hatásaira tekintettel a rendezési szerződés lehetetlenülését állapította meg. Az MTSZ arra hivatkozott, hogy a finálé lebonyolítása a Covid-helyzet miatt súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna, és „a pandémia gazdasági hatásaira tekintettel sem lehetetett indokolt olyan események megrendezése, amelyek sikere az új formátumban történő megrendezés miatt nem lehetett ismert”.

 

Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában az MTSZ egyértelmű sikerként értékelte a döntést, mert a rendezés összköltsége a kormány által erre a célra allokált 20,6 milliárd forintot (akkori árfolyamon 71-72 millió dollárt) jelentősen meghaladta volna. „Ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek” – áll a közleményben. Az eredeti rendkívül előnytelen szerződést is egy fideszes képviselő kötötte, Szűcs Lajos.

 

Az ITF tavaly május elején közölte, hogy nem Budapest ad otthont a női tenisz Billie Jean King Kupa döntőjének, és új helyszínt keres a koronavírus-járvány miatt kétszer elhalasztott magyarországi eseménynek. Előzőleg az MTSZ áprilisban bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a 2020 márciusáról 2021. április 13–18-ára áttett budapesti finálé lebonyolítását sem a Papp László Sportarénában. Magyarország eredetileg három évre nyerte el a rendezési jogot.

 

A tavalyi finálé végül Prágában volt novemberben. A tizenkét csapatos tornán a magyarok rendezőként vettek volna részt, ami így nem valósult meg, és a kanadaiak indultak helyettük.

 

(MTI)