Több száz millió forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. fideszhez közeli cégek és haverok között

Négy hónap alatt 915 millió forintot osztott szét az állami lottócég, a támogatásból  Pataky Attila 141, a Békemenetet szervező CÖKA 70 milliót kapott. A Habonyt és Rogánt reptető családi vállalkozás sem maradt hoppon, de jutott pénz Demjén Rózsi cégének és a Polgárok Házát fenntartó alapítványnak is.
Kékes Viktória

2022. június 21. 08:00

Több száz millió forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. fideszhez közeli cégek és haverok között

Közérdekű adatigényléssel derítette ki a hvg.hu, hogy csaknem egymilliárd forintot osztott szét négy hónap alatt “közösségi, társadalmi tevékenységek” támogatására az állami lottócég, a Szerencsejáték Zrt. támogatáskezelő leányvállalata.

 

Azt ugyan már megszokhattuk, hogy az ilyen típusú pénzek rendre Fidesz-közeli cégekhez, haverokhoz kerülnek (most sem volt ez másképp), az azonban újdonság, hogy az eddigi 40-50 milliós „támogatások” helyett most már százmilliós összegekről is beszélhetünk.

 

Így például a közismerten kormánypárti zenész, Pataky Attila cége márciusban 141 732 284 forintot kapott. (Az Edda frontembere tavaly is 78,7 millió támogatáshoz jutott hozzá.) A bőkezű támogatásoknak köszönhetően Pataky cége a 2020-as 72 milliós árbevételt 2021-ben 327 millióra növelte, a 268 ezres veszteséget pedig 61 milliós nyereségbe fordította.

 

A Szerencsejáték Zrt. másik nagy kedvence, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a tavalyi 40 után idén 70 millióval lett gazdagabb. 

 

35 millió forintot kapott a Szerencsejáték Service-től a Budaörsi Repülőteret üzemeltető Aeroglobe Kft. A régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég a FLY-COOP Kft. neve ismerősebben csenghet: ennek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot is.

 

Demjén Rózsi cége 30 milliót, a Nélküled című számról is közismert, Ismerős Arcok zenekar basszusgitárosa, Galambos Nándor Hangos Szó Kft. nevű cégének 25 milliós támogatást kapott.

 

20 milliós adományt kapott az Orbán Viktor első és eredeti – még Vona Gábort is a tagjai között tudó – polgári köréből kinőtt Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely a polgári körök központja, a budapesti Polgárok Háza fenntartója.