Több változtatást is szeretne az Unió a jogosítványoknál

Az Európai Unió többek között szélesíteni szeretné a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők lehetőségeit, tervezik a digitális jogosítvány bevezetését és változtatnának a sofőrképzésen is.
Vass Imre

2023. január 21. 13:10

Több változtatást is szeretne az Unió a jogosítványoknál

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek. - írta a vezess.hu

 

A további tervek között szerepel a digitális jogosítványok bevezetése. A cél, hogy a későbbiekben az igazolvány egy olyan hivatalos dokumentummá alakuljon át, ami a jövőben akár egy alkalmazásban is tárolható. Közúti ellenőrzés esetén pedig mindössze egy QR-kóddal lehetne leolvasni a legfontosabb információkat. 

 

Emellett a sofőrképzés területén is több változást szeretne bevezetni az Unió. Többek között lehetővé tennék, hogy két különböző országban lehessen elvégezni az elmélet, valamint a gyakorlati képzést. Emellett lehetővé tennék gépjármű-vezetői képzésben a szimulátorok használatát. 

 

A tervek között szerepel az is, hogy a balesetek számának csökkentése érdekében a vezetői engedély megszerzése után egy évvel mindnekinek kötelező lenne részt venni egy frissítő képzésen.

 

Az Európai Bizottság azt is szeretné, ha bármelyik tagországban egy sofőrnek bevonnák a jogosítványát, ez a büntetés valamennyi tagországban érvényes legyen.

 

Azonban, ha az Európai Unióban sikerül is még az idén elfogadni a jogosítványokkal kapcsolatos legújabb irányelvet, akkor sem biztos, hogy a változások még ebben az évben életbe lépnének. Ugyanis az új szabályozást tagországoknak is át kellene ültetniük a saját nemzeti jogszabályaikba ez pedig hosszabb időt vesz igénybe.

 

Címlapon

mutasd mind