Többször rálőttek a zaporizzsjai atomerőműre, de nincs szivárgás

A zaporizzsjai atomerőmű területéről rakétáznak az oroszok, szerintük az ukránok lövik őket, ők viszont azt nehezményezik, hogy az oroszok pajzsként használják a lehetséges radioaktív katasztrófát a támadásaikhoz, ráadásul az atomermőművet működtető cég orosz belövésekről beszél.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 05. 23:48

Többször rálőttek a zaporizzsjai atomerőműre, de nincs szivárgás

Ukrajna azzal vádolta az orosz erőket, hogy az ország délkeleti részén, az invázió kezdete óta megszállt Zaporizzsja erőmű atomreaktora mellől hajtanak végre rakétatámadásokat. Az Energoatom, az ország atomerőműveit ukrajnai állami üzemeltető cég ugyanakkor közleményében azt mondta, oroszok lőttek az erőműre: 

 

„Három csapást rögzítettek az erőmű helyén, az egyik erőmű közelében, ahol az atomreaktor található”.

 

Erdoğan találkozott Putyinnal

Egyes források szerint a szankciókat készül kijátszani Oroszország a törökök segítségével, ezért találkozott Vlagyimir Putyin Recep Tayyip Erdoğannal. Putyin üdvözölte Erdoğant Szocsiban, a Fekete-tenger melletti üdülővárosban, megköszönve a török ​​elnöknek a nemzetközi megállapodás megkötésében nyújtott segítségét, ami újraindítja a Kreml hadigépezet által megzavart ukrajnai gabonaexportot – valamint az orosz élelmiszereket és műtrágyákat – a világpiacokra. Megállapodtak a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügy és az építőipar közös élénkítésében – áll a négyórás megbeszélés után kiadott közleményben.

 

Gabonával teli hajók hagyták el Ukrajnát

Három hajó, ezeken csaknem 60 ezer tonna gabonával elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, és Nagy-Britanniába, Írországba és Törökországba tartanak. Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere azt mondta, azt tervezi, hogy „biztosítani kell, hogy a kikötők képesek legyenek havonta több mint 100 hajó kezelésére”.

 

Moszkva orosz fegyverkereskedő bűnözőre cserélné az amerikai női kosárlabdázót

Oroszország készen áll arra, hogy fogolycseréről beszéljen az Egyesült Államokkal Brittney Griner amerikai kosárlabdázó tegnapi kilencéves börtönbüntetését követően. A Kreml szerint azonban az ilyen tárgyalásokat nem szabad nyilvánosan lefolytatni.

 

Ukrajnát vádolja az Amnesty

Az Amnesty International kijelentette, hogy kitart azon vádja mellett, hogy Ukrajna civileket veszélyeztet azzal, hogy katonai támaszpontokat hoz létre lakónegyedekben az orosz erők ellen, miután a jogvédő szervezet jelentése szerint Kijev dühös választ adott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnesty-t a csütörtökön közzétett jelentés miatt, mondván, hogy a jogvédő szervezet hamis egyenértékűséget vont Ukrajna az agresszió áldozataként és az orosz megszállók között.

 

Indul a 15 százalékos gázspórolás az unióban

A jövő hét elején életbe lép az EU gázfelhasználásának csökkentésére és Németország Oroszországtól való függésének segítésére irányuló uniós terv – közölte pénteken az EU elnöksége. A múlt héten az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy néhány ország kivételével és Magyarország tiltakozása ellenére 15 százalékkal csökkentik gázfelhasználásukat a téli időszakban.