Tönkreverték a Fideszt Jászberényben – Besenyei Zsolt jegyzete

Besenyei Zsolt

2023. január 16. 17:44

Tönkreverték a Fideszt Jászberényben
– Besenyei Zsolt jegyzete

A vasárnapi választás, ahol az ellenzéki-jobbikos Budai Lóránt kétharmados fölénnyel verte a fideszes kihívót, és minden egyéni körzetet az ellenzéki jelöltek nyertek, tíz tanulsága:

  1. Jászberény lehet az első a protestválasztás, ahol a fideszes jelölt leszavazásával a kormánynak üzentek a választók.
  2. A Fidesz tavaly sorra nyerte az időközi önkormányzati választásokat, hiába az elszálló infláció, a megduplázódott élelmiszerárak, a lényegében megszüntetett rezsicsökkentés és a miatta megsokszorozódott gázár, a régió legmagasabb benzinára, azaz egy gazdasági, szociális és megélhetési válság – érdemi alternatíva hiányában mégis a Fidesz nyert az időköziken
  3. A kormányoldal most is biztos volt a győzelemben, a Magyar Nemzet például szétesett, összeomlott és meggyengült ellenzéki összefogásról cikkezett, de azért a Fidesz nem pártpolitikus jelöltet állított (éppen úgy, mint 2019-ben például Szegeden), és Orbán sem ment kampányolni az igazgató-orvosnőnek.
  4. 2010-ig Jászberény eleve nem volt jobboldali város, a Fidesz kétszer is nyert ott, de egyszer sem szavaztak rá ötven százalékkal többen. Korábban meg tizenhat évig volt liberális polgármester, 2006–10 között pedig szocialista (az a Gedei, aki miatt most választani kellett).
  5. A fideszes propaganda nem mindenható. Hiába próbálták Budai Lórántot náciból lett kommunistának, és dollárbaloldalinak beállítani, a szavazók meggyőző – kétharmados – többsége nem kért ebből. Inkább hittek a szemüknek, mint a Fidesznek.
  6. Nem lehet már arra hivatkozva választást nyerni, hogy jóban kell lenni a kormánnyal, mert akkor jönnek a források, akkor lesz pénz. A források egyrészt Brüsszelből jönnek (ha jönnek, mert éppen a Fidesz miatt nem jönnek), a kormány meg nem segít, sőt, inflációnövelő különadót vet ki, gázárat emel, az áfát nem csökkenti.
  7. Nemcsak a DK, amelyik párt képviselőjének az átállása váltotta ki a helyzetet, és amelyik ezért nem is támogatta az összefogást, de legalább nem állított saját jelölteket, hanem az ellenzéki pártok nélkül is könnyebb legyőzni a Fideszt. Míg a kormánypárti jelölt mellett miniszterek kampányoltak, a Budai-csapat büszke volt arra, hogy országos ellenzéki politikus nem járt náluk.
  8. Innen nézve igaza lehetett a kormányoldal megmondóinak, akik a tavaly áprilisi eseményeket nem kormány, hanem ellenzékváltásként értékelték. A pártok már nem tesznek hozzá egy-egy jelölt támogatottsághoz, inkább elvesznek belőle.
  9. Előválasztás nélkül is lehetséges az ellenzéki győzelem. Legalábbis elvben, mert előválasztásnak a három évvel ezelőtti önkormányzatit lehet tekinteni ebben az esetben. Előválasztással egyszerűbb eldönteni, ki mögött állnak a szavazók, de elvben anélkül is megy, ha a pártok többsége támogat valakit, de akit meg nem, az nem indul.
  10. Összefogás nélkül viszont nem megy. Csak akkor verhető a Fidesz, még most is, a megélhetési válság dacára, ha csak egy komoly ellenzéki jelölt indul ellene. Nem ellenzéki pártokra, hanem ellenzéki jelöltekre, minden körzetben egyre, van szükség, és akkor a Fidesz verhető.

Címlapon

mutasd mind