Török–szír földrengés: a mentés tizenkettedik napján is hoztak fel élőket Törökországban a romok alól

Süleyman Soylu török belügyminiszter közölte: eddig csaknem 40 ezer halottja van a katasztrófának.
Garai Szakács László

2023. február 17. 22:12

Török–szír földrengés: a mentés
tizenkettedik napján is hoztak fel élőket Törökországban a
romok alól

A beszámoló szerint Hatay tartomány Defne körzetében a legutóbb a 278. órában mentettek ki egy 45 éves férfit.

 

A nap folyamán korábban, a 261. órában Hatay Antakya körzetében egy 26 éves és egy 34 éves férfit hoztak a felszínre. Az idősebbik férfi, Mustafa Avci később a kórházban találkozott a feleségével és az éppen 12 napos kislányával. Ők épségben vészelték át az első nagy hajnali földrengést, miután máshol tartózkodtak az épületen belül. Az NTV török hírtelevízió szerint Avci a kórházban azt mondta: semmi reménye nem volt, és mivel azt gondolta, hogy a családja meghalt, nem is akart kijönni, de nagyon boldog, hogy látja őket.

 

– Nagyon boldogok vagyunk, elvesztettük a reményünket, még mindig nem hisszük el, hogy él – mondta a felesége.

 

Az Anadolu összesítése alapján a mentés 187. órája óta 21 ember életét mentették meg a mentőcsapatok. Fuat Oktay török alelnök pénteken leszögezte, hogy az utolsó pillanatig folytatják a túlélők utáni kutatást. Hozzátette: valamivel kevesebb, mint 200 helyszínen továbbra is folyik a keresés.

 

A földrengés sújtotta dél- és délkelet-törökországi tartományokban február 6-a előtt mintegy 13,5 millióan éltek. Az Anadolu úgy tudja, azóta nagyjából 721 ezren hagyták el a térséget, és találtak ideiglenes szállásra máshol. Messze a legtöbben, 140 ezren Antalya tartományba mentek.

 

Süleyman Soylu belügyminiszter péntek késő este azt közölte, hogy tovább emelkedett a halálos áldozatok száma, jelen állás szerint legkevesebb 39 ezer 672-en vesztették életüket a szerencsétlenségben, míg a sebesültek száma 108 ezer 68.

 

(MTI)