További vádlottakat hallgattak meg abban a költségvetési csalási ügyben, amelyben két volt szegedi fideszes önkormányzati képviselő is érintett

Csütörtökön folytatódott az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által alapított két intézmény, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában és a Rogers Gimnáziumban elkövetett költségvetési csalás tárgyalása, amelyben két volt fideszes önkormányzati képviselő is vádlott. Az ő meghallgatásuk mellett a többi vádlott is ma állt a bíróság elé.
Vass Imre

2023. május 25. 18:54

További vádlottakat hallgattak meg abban a költségvetési
csalási ügyben, amelyben két volt szegedi fideszes önkormányzati képviselő is
érintett

H. László, volt fideszes önkormányzati képviselő 2010 novemberétől 2014 februárjáig igazgatóként dolgozott Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában. Őt, mint az intézmény akkori vezetőjét és az iskolát fenntartó alapítvány elnökét, a szintén volt fideszes önkormányzati képviselőt, B. Gézát üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség. 

 

A vád szerint az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által létrehozott oktatási intézményekben, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában és a Rogers Gimnáziumban olyan tanulók után is normatív támogatásokat vettek igénybe, akik nem álltak tanulói jogviszonyban az iskolákkal, illetve beiratkoztak ugyan, de nem látogatták az órákat. Az iskola a beiratkozási papírokkal trükközött, olyan tanulókat is lejelentett, akik végül nem is iratkoztak be. A cselekedetükkel a vádlottak több mint 110 millió forinttal károsították meg a költségvetést. 

 

A csütörtöki tárgyaláson a másodrendű vádlott, H. László korábbi vallomásait ismertette a bíró. A volt igazgató többször is hangsúlyozta, ő csak aláírta a papírokat, az adatszolgáltatást az alapítvány végezte. Azonban az ügyészég ezt máshogy látja, ezért is H. László az ügy másodrendű vádlottja. 

 

A mai tárgyalási napon a per hatodrendű vádlottját is meghallgatták. A-né K. Anikó a vád szerint szintén aláírt bizonyos dokumentumokat. Ő is ártatlannak vallotta magát. Hangsúlyozta, nem tudta, hogy az azokban szereplő adatok nem valósak, azok ellenőrzésére nem volt lehetőség. Az ügy további vádlottjait egy későbbi időpontban hallgatja majd meg a bíróság.