Trullt, centrumot és négykirályt is mond a szegedi időjárás

Szép vállalás, meg is lesz mind.
Garai Szakács László

2022. március 24. 06:54

Trullt, centrumot és négykirályt is
mond a szegedi időjárás

A mai szegedi hőmérsékleti adatok alapján jutott azonnal eszembe, ha a fokok, tarokklapok lennének – 21, 20, 19, 17, 16, 13, 12, 11, 10 –, akkor ebből minimum ez a vállalás, szabályokról cikkünk végén találnak linkeket.

 

De ha félretesszük a tarokkpaklit, akkor is bőven van okunk az örömre ezek miatt: márciusban ez az első napunk, amikor húsz fok fölött van a szegedi levegő hőmérséklete, és nem csak úgy „benéz” oda ez az érték, tartósan ott is van, lesz. Három fokról indul a mai felmelegedés és lesz a huszonegy a csúcs. A napsütés ma is zavartalan nyugaton kezd lengedezni, majd egyre jobban erősödik és irányt is vált, éjszaka már északkeletről fúj, folyamatosan forog el balról jobbra.

 

A levegőminőség ma is csak közepes, sőt, úgy közepes, hogy nemcsak a 2,5 mikronos szálló pornak, hanem a 10 mikronosnak is megnőtt a koncentrációja. A polleneknél is a ciprus- és tiszafafélék visszaerősödtek, újra magas a koncentrációjuk a levegőben.

 

 

Szép, napos, és meleg időnk lesz ma, kár a szélért és a porért meg a pollenekért.

 

 

Az illusztrált tarokknak itt tud alaposabban utánanézni, sőt, Karsai Krisztina szegedi egyetemi professzor és Frank László írt egy príma könyvet is a kártyajátékról, azt is megéri elolvasni.

Címlapon

mutasd mind