Kicsi az esély arra, hogy még életben találják Suhajda Szilárd hegymászót a Mount Everesten (frissítve)

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat a Mount Everestre – közölték a hegymászó közösségi oldalán csütörtök este. Felesége szerint kicsi az esély arra, hogy még életben találják.
Hollósi Zsolt

2023. május 26. 12:17

Kicsi az esély arra, hogy még életben találják Suhajda Szilárd hegymászót a Mount Everesten (frissítve)

Az idei hegymászószezonban eddig összesen tizenketten haltak meg a Mount Everesten azzal a kanadai hegymászóval együtt, aki május 25-én halt meg a hegy III-as táborában, írja a The Himalayan Times a hatóságok közlése alapján. A Telex által szemlézett cikk szerint két nepáli és három külföldi hegymászót pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván, egyikük a magyar Suhajda Szilárd. 

 

A kanadai Petrus Albertain Swart, a Madison Mountaineering expedíció tagja volt, a IV. tábor felett lett rosszul, miután magaslati betegséget kapott a csúcsra való feljutás közben. Az alaptáborból származó források szerint a férfinak segítettek leereszkedni, de a III. táborba vezető úton meghalt.

 

 

A Himalayan Times ír arról is, hogy a múlt héten egy 33 éves süketnéma, malajziai hegymászó is eltűnt a hegyen, míg egy indiai szingapúri hegymászó a Mount Everest 8500 méteres magasságából tűnt el. Utóbbi valószínűleg lezuhant 8500 méterről a tibeti oldalra, de az expedíció szervezői szerint még mindig folynak az erőfeszítések az eltűnt hegymászó keresésére.

 

A lap ír a magyar hegymászóról is, őt is eltűntként tartják nyilván, körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látták utoljára. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta, felesége szerint kicsi az esélye, hogy még életben van.

Korábban írtuk: 

 

A bejegyzésben azt írták: a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre. A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

   A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval – írták.

 

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

 

A tájékoztatás szerint a magyar háttércsapat – akik azóta megfeszített erőkkel dolgoztak a hegymászó felkutatásán és támogatásának megszervezésén – csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. 

 

Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

 

Suhajda Szilárd hegymászó az alaptáborban (fotók: Suhajda Szilárd Facebook-oldala)

 

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már csütörtökön, a késői órákban felérhetnek hozzá.

 

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – idézték Legindi Tímeát, az expedíció kommunikációs munkatársát, Suhajda Szilárd feleségét.

 

A közleményben jelezték: azt nem tudják, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.