Tulajdonképpen már az első félidőben eldőlt: Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)

A világbajnokság nyolcaddöntőjének első mérkőzésén az A-csoport első helyezettje, Hollandia és a B-csoport második helyzetje, Egyesült Államok csapott össze.
Vass Imre

2022. december 03. 19:40

Tulajdonképpen már az első félidőben eldőlt: Hollandia–Egyesült
Államok 3–1 (2–0)

Az amerikai csapat kezdte jobban a találkozót, már a harmadik percben veszélyeztetett, azonban Pulisic lövését Nopper védte bravúrral. Pár percre rá a hollandok jobban kihasználták az előttük adódó lehetőséget. A támadást a narancsmezesek saját térfelükről indították, amely végén Dumfries pontos átadását Depay lőtt a jobb alsó sarokba (1–0).

 

A holland vezetés inkább az amerikaiakat pörgette fel, többet birtokolták a labdát, de a hollandok ellentámadásai sokkal veszélyesebbek voltak. 

 

A félidő végén az amerikaiak egyre bátrabban támadtak, de csak egy kaput eltaláló lövésre futotta erejükből. Az ellentámadás végén pedig növelte előnyét Hollandia, ismét Dumfries adta középre a labdát és a második hullámban érkező Dailey Blind betalált a kapuba (2–0).

 

 

A második félidőben először az amerikai csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, Ream kapuba tartó labdáját a gólvonalon álló védő vágta ki. Pár perc múlva az amerikai kapusnak, Turnernek volt dolga.

 

A 75. percben ismét a holland védőknek kellett tisztázniuk, de a szögletből összejött az USA szépítő gólja, Pulisic passzát Wright kotorta a hálóba (2–1).

 

Nyíltabb lett a meccs, de csak 5 percig, a 81. percben Blind beadását Dumfriesnak lőtte a kapuba (3–1).

 

Hollandia a legjobb négy közé jutásért az Argentína–Ausztrália mérkőzés győztesével játszik majd.

 

 

Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)

Al-Rajjan, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 846 néző. Vezette: Wilton Sampaio (brazil)

Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké (De Ligt, 90+3.) – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Bergwijn, a szünetben) – Gakpo (Weghorst, 90+3.), Depay (Simons, 83.).

Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Egyesült Államos: Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, A. Robinson (Morris, 90+2.) – Musah, T. Adams, McKennie (Aaronson, 67.) – Ferreira (Reyna, a szünetben), Weah (H. Wright, 67.), Pulisic.

Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter

Gólszerző: Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), ill. H. Wright (76.)