Újabb amerikai fegyverek érkeznek Ukrajnába, menekülnek az orosz milliomosok, külföldi orvosok segítenek

Ez történt az orosz-ukrán háborúban ma. Olvassa le összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. június 15. 21:48

Újabb amerikai fegyverek érkeznek Ukrajnába, menekülnek az
orosz milliomosok, külföldi orvosok segítenek

Június végéig megérkezik az amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Június végig megérkeznek az Amerikai Egyesült Államok által küldött HIMARS rakétavetők Ukrajnába – számolt be az ukrán vezérkar elnöke, Mark Millie.

 

A fegyverek kezelésére hatvan ukrán katonát képeztek ki. Millie elmondása szerint a rakétavetők az érkezés utáni néhány héten belül lesznek használhatók a hadszíntéren – írta az Unian ukrán hírügynökség.

 

Biden kormánya tovább segíti Ukrajnát: itt a nagy bejelentés

Joe Biden amerikai elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, és megerősítette, hogy országa egymilliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Kijevnek - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a washingtoni Fehér Házra hivatkozva.

 

Tájékoztattam Zelenszkij elnököt, hogy az Egyesült Államok további egymilliárd dollár katonai segítséget nyújt Ukrajnának, beleértve további tüzérségi és partvédelmi fegyvereket, valamint tüzérségi lőszert és fejlett rakétarendszereket, amelyekre az ukránoknak szükségük van a donbászi védelmi műveletek támogatásához - idézte Bident a Fehér Ház közleménye, amely azonban részletesen nem tért ki arra, milyen típusú fegyvereket készül szállítani az Egyesült Államok Ukrajnának. 

 

Ukrajnában egy demokrácia harcol a diktatúra ellen

Ukrajna a szabad világ értékeit védi azzal, hogy az ukránok több mint száz napja küzdenek a függetlenségükért és nemzeti túlélésükért egy olyan orosz diktátor brutalitás által hajtott inváziós hadserege ellen, aki a minap a nagyzási hóbort egy rohamában Nagy Péter cárhoz hasonlította magát – erről írt a Der Standardban Lendvai Pál.

 

A bécsi liberális lap magyar származású szerzője szerint várható volt, hogy a demokratikus államokban a száguldó infláció, a pandémia, és a különféle belpolitikai erőpróbák, választások és botrányok közepette csökken az Európa legszörnyűbb történésére irányuló figyelem. Erre valószínűleg számított is a támadó. A számítás eddig nem jött be, de ez csakis az ukránok hősies harcának és rendkívül sikeres kommunikációs stratégiájának köszönhető. 

 

Menekülnek a milliomosok Oroszországból

Korábban is jellemző volt a tehetősebb oroszok kivándorlása, az ukrajnai invázió pedig fokozta a tendenciát.

 

Idén több mint 15 000 milliomos menekülhet el az ukrajnai invázió miatt Oroszországból – írja a Guardian egy gazdagokkal és állampolgárságukkal foglalkozó cég, a londoni Henley & Partners kimutatása alapján, vette észre az Azonnali. A kutatás többek között Oroszország leggazdagabbjainak helyzetét vizsgálja.

 

A cég szerint az egymillió dollárnál nagyobb készpénzzel rendelkező oroszok mintegy 15 százaléka más országokba vándorol 2022 végéig. „Oroszország kivérezteti a milliomosokat” – mondta Andrew Amoils, a kutatás vezetője. „A tehetősebbek egyre nagyobb számban vándoroltak ki az elmúlt évtizedekben az államból. Ez tipikus korai figyelmeztető jel, hogy egy országban problémák vannak” – tette hozzá.

 

Az előrejelzések alapján, Ukrajnát szintén nagy számmal hagyják el gazdag magánszemélyek.

 

Több mint háromszáz külföldi orvos dolgozik Ukrajnában

Jelenleg 331, az ukrán egészségügyi minisztériumban hivatalosan foglalkoztatott és nyilvántartásba vett külföldi orvos dolgozik Ukrajnában – mondta Viktor Ljasko egészségügyi minisztert szerdán.

 

Ljasko hozzátette, a külföldi egészségügyi szakemberek száma valószínűleg ennél is nagyobb, azonban nem regisztráltak mindenkit az egészségügyi minisztériumban.

 

Ukrajnát több mint kétezer szakorvos hagyta el a háború kitörése óta, ami a teljes állomány 0,5 százalékát jelenti – írta az Interfax.

 

Zelenszkij: Oroszország nem fog megállni, letarolja a többi európai nemzetet is

Oroszország Ukrajna elleni támadása csak az első lépés, amelyre az orosz vezetésnek szüksége van ahhoz, hogy megnyissa az utat további országok leigázásához - vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a cseh parlament két házához intézet videoüzenetében.

 

„Oroszország nem fog megállni Ukrajna határán, hanem tovább akar menni és le kívánja igázni a többi európai nemzetet is” - jelentette ki az ukrán államfő, akinek mintegy tízperces beszédét képernyőkön nézték végig a cseh képviselők, szenátorok, valamint a kormány tagjai.

 

„Ukrajnában Európa jövőjéért folyik a harc” - hívta fel a figyelmet Volodimir Zelenszkij, aki köszönetet mondott Csehországnak, hogy fegyvereket szállít országának és befogadott több százezer ukrán menekültet.

 

„Veletek vagyunk, legyetek velünk!” - idézte fel többször is az ukrán elnök az 1968-as csehszlovák reformmozgalom egyik nagy hatású jelszavát, amellyel akkoriban Csehszlovákia lakossága üzent a szovjet vezetéssel tárgyaló vezetőinek.

 

Meghiúsult a civilek evakuálása a szeverodonyecki vegyiüzemből

Meghiúsult a civilek evakuálása szerdán az orosz és a luhanszki szakadár erők által körülzárt szeverodonyecki Azot vegyiüzem területéről, amiért a luhanszki „népi milícia” az ukrán fegyveres erőket tette felelőssé.

 

A milícia szerint az ukrán hadsereg ágyúzta a reggel megnyitott humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civileket konvojban szállították volna el Szvatovébe. A tájékoztatás szerint az Azot (Nitrogén) üzem földalatti helyiségeiben rekedt emberek az ukrán oldalról érkező tűz miatt öt napja még vízért sem tudták elhagyni a létesítményt.

 

A népi milícia szerint a gyár területét reggel óta csak egy idős férfi hagyta el, de csak véletlenül, mert nem volt tudomása a meghirdetett humanitárius folyosóról. Az illető azt mondta, hogy a létesítményben 70-75 helyi illetőségű civil tartózkodik, és az ukrán katonák nem szóltak nekik, hogy elmehetnének.

 

Vitalij Kiszeljov, a csak Moszkva által függetlennek elismert „Luhanszki Népköztársaság” belügyminiszter-helyettese szerda reggel a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az Azot földalatti bunkerjeiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek.

 

Az üzemben lévő fegyveresek száma Kiszeljov szerint mintegy 2500 lehet, akik közül 500-600 külföldi. Számukra az orosz védelmi minisztérium felajánlotta a „mariupoli típusú megadás” lehetőségét.