Újabb holttesteket találtak Bucsában, újabb tömegsírt fedeztek fel Motizsinben, Mateusz Morawieckinél betelt a pohár, az EU újabb 17 milliárd eurónyi támogatást biztosít az ukrán menekültek megsegítésére

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója hétfő koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 04. 14:11


        Újabb holttesteket találtak Bucsában, újabb tömegsírt fedeztek fel Motizsinben, Mateusz Morawieckinél betelt a pohár, az EU újabb 17 milliárd eurónyi támogatást biztosít az ukrán menekültek megsegítésére

Újabb holttesteket találtak Bucsában

Újabb holttestek kerültek elő az ukrán főváros, Kijev melletti Bucsában, hétfői ukrán médiajelentések szerint már 340 holttestet találtak – írja az MTI. Az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál egy temetkezési szolgáltatóra hivatkozva azt írta, hogy vasárnap késő estig 330-340 holttestet gyűjtöttek össze. A beszámoló szerint további tetemek után folyik a kutatás, egyes holttesteket hátsó udvarokban temettek el. 

 

Az orosz csapatok kivonulása után megtalált holttestekről készült fényképfelvételek nemzetközi felháborodást váltottak ki. Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért, de Moszkva tagadja a vádat. A berlini orosz nagykövetség a kijevi rezsim által a nyugati média számára rendezett színjátékról beszélt.

 

Motizsinben is tömegsírt fedeztek fel

A KIjevtől nyugatra található település határában újabb tömegsírt találtak, amelyben az orosz csapatok távozása után a kijevi régió több településén is lemészárolt civilek holttestét földelték el. Az áldozatok közül három főt már azonosítottak. A Twitteren megjelent bejegyzések szerint egy március 23-án eltűnt, három fős család megkínzott holtteste is a tömegsírban hevert.

 

A lengyel miniszterelnök elég kemény kritikát fogalmazott meg mindazokkal szemben, akik megpróbáltak tárgyalni Putyinnal

A Guardian tudósítása szerint Mateusz Morawiecki hétfői sajtótájékoztatóján Emmanuel Macronnak üzent:

 

„Hányszor tárgyalt Putyinnal, és mit ért el vele? Mi nem tárgyalunk, nem egyezkedünk bűnözőkkel. A bűnözők ellen küzdeni kell. Senki nem egyezkedett Hitlerrel. Ön egyezkedne Hitlerrel, Sztálinnal vagy Pol Pottal”?

 

A lengyel kormányfő a Bucsánál elkövetett vérengzés körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását is szorgalmazta.

 

„Az orosz katonák által elkövetett mészárlásokat néven kell nevezni, népirtásról van szó, és népirtásként kell elítélni ezt a bűntettet. Ezért javasoljuk az ukrajnai városokban történt népirtás bűntettét vizsgáló nemzetközi bizottság felállítását” – jelentette ki az MTI tudósítása szerint. 

 

A testületnek Morawiecki szerint szakértőkből – orvosokból, jogászokból, kriminológusokból - kellene állnia. A lengyel kormányfő arra emlékeztetett, hogy már tavaly novemberben figyelmeztette az uniós vezetőket Oroszország ukrajnai terveire, ismertette a várható (etnikai) tisztogatás mechanizmusait.

 

Az EU 17 milliárd euró átcsoportosítását teszi lehetővé a menekültek megsegítésére

Az Európai Unió Tanácsa jogalkotási módosításokat fogadott el, lehetővé téve a tagállamoknak, hogy 17 milliárd euró (mintegy 6300 milliárd forint) forrást csoportosítsanak át a kohéziós politikai alapokból és az európai segélyalapból, hogy segíteni tudjanak az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elől elmenekülőknek – tájékoztatott az MTI tudósítása szerint az uniós tanács hétfőn.

 

Az uniós alapokról szóló jogszabályok módosítása segíti az Ukrajnából érkező menekülteket és az őket befogadó tagállamokat, melyek így elegendő erőforrással rendelkeznek majd a lakhatás, az oktatás és az egészségügy iránti növekvő igények kielégítésére.

 

Az Európai Unió Tanácsa egy elszámolási évvel meghosszabbította a kohéziós programok uniós költségvetéséből származó 100 százalékos finanszírozást is. Ez enyhíti a nemzeti és regionális költségvetésekre nehezedő, az Ukrajnából érkező menekültek beáramlása miatt megnövekedett terheket.

 

ORFK: mintegy tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Magyarország területére vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 4519 ember lépett be, míg a román-magyar határon belépők közül 5117-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság weboldalán arról tájékoztatott, hogy vasárnap 1036 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.