További négy HIMARS-rakétarendszert kap Ukrajna, az oroszok átkeltek a Donyecen, Norvégia 400 milliárd forintnyi eurót ad az ukránoknak

A Pentagon szerint Ukrajna sikeresen használta az amerikai HIMARS-rakétakilövő rendszert az orosz parancsnoki állások ellen. Putyin katonái elhagyták a Kígyó-szigetet.
Cservenák Zoltán

2022. július 01. 23:40

További négy HIMARS-rakétarendszert kap Ukrajna, az oroszok átkeltek a Donyecen, Norvégia 400 milliárd forintnyi eurót ad az ukránoknak

Miközben az Egyesült Államok új lőszerszállítmány küldésére készül Ukrajnába a fejlett High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) rakétarendszerhez, egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az ukrán erők sikerrel járnak, amikor a rendszert orosz parancsnoki állások ellen használják.

 

„Az ukránok gondosan kiválaszthatják azokat a célpontokat, amik megsemmisítése gátolja az orosz előrenyomulást, minden bizonnyal szisztematikusabb módon, mint a rövidebb hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel” 

 

– mondta a CNN által idézett tisztviselő pénteken újságírók egy csoportjának nyilatkozva. A HIMARS hatótávolsága több mint 60 kilométer, ami lehetővé teszi az ukránok számára, hogy messziről és pontosabban csapjanak le, mint a rövidebb hatótávolságú tüzérség.

 

Az Egyesült Államok mostanra 6,9 milliárd dollárnyi felszerelést és segélyt küldött Ukrajnának az orosz invázió február 24-i kezdete óta, és összesen 7,6 milliárd dollárt a Biden-kormány kezdete óta.

 

Orosz hackerek is támadják Ukrajnát

Orosz hackerek kibertámadást hajtottak végre Ukrajna legnagyobb magán-energiaipari konszernje ellen, megtorlásul, hogy tulajdonosa ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját – közölte a cég pénteken. A DTEK-csoport, ami Ukrajna különböző részein szén- és hőerőműveket birtokol, azt mondta, hogy a támadás célja az volt, hogy „destabilizálja a technológiai folyamatokat” az elosztó- és termelési cégeknél, propagandát terjesszen a cég működéséről, és hogy az ukrán fogyasztók áram nélkül maradjanak. A feltörés tényleges hatása egyelőre nem világos, az incidens okozta kiesésről nem érkezett jelentés – írja a CNN.

 

Újabb két brit állampolgárt vádolnak az orosz szakadárok

 

A brit külügyminisztérium pénteken elítélte a foglyok „politikai célokra” való „kizsákmányolását”, miután az önmaga függetlenségét kikiáltó Donyecki Népköztársaság (DPR) oroszok által támogatott szeparatistái újabb két brit állampolgárt vádoltak meg azzal, hogy „külföldi zsoldosok”.

 

Oroszország folytatja támadásait Ukrajna több területén  

 

Az ukrajnai katasztrófavédelem közlése szerint 20-ra emelkedett az éjszakai odesszai bombázásokban elhunytak száma. Legalább 16 ember vesztette életét egy lakóépületben, négy további ember – köztük egy gyerek – pedig egy rekreációs központ elleni újabb támadásban.

 

A moldovai egészségügyi miniszter elmondta, hogy az odesszai merényletben lerombolt épületek egyike egy rehabilitációs központ volt, ahol egészségügyi problémákkal küzdő moldovai gyerekeket kezeltek. A támadás következtében egy alkalmazott meghalt, öten megsérültek.

 

Zelenszkij: Oroszország terrorista

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország terrorcselekményt folytat Ukrajna városai és lakossága ellen. „Ez egy célzott orosz rakétatámadás, terrorcselekmény városaink, népünk – felnőttek és gyerekek – ellen” – mondta Zelenszkij.

 

Az oroszok elhagyták a Kígyó-szigeteket

 

Miután Oroszország kivonult a fekete-tengeri Kígyó-szigetről, Ukrajna reméli, hogy csökkenni fognak az Odessza környéki csapások – közölte pénteken Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrség szóvivője.

 

Egymilliárd eurót, azaz 400 milliárd forintot ad Norvégia

 

Norvégia egymilliárd eurós támogatást ígért Ukrajna „bátor népének” – jelentette be Jonas Gahr Støre miniszterelnök pénteken Kijevben. Gahr Støre a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón újságírókhoz szólva kijelentette, hogy Ukrajnába kellett jönnie, hogy kifejezze Norvégia szolidaritását Ukrajna népével.

 

„Azért jöttem ma Kijevbe, hogy öt hónapos szörnyű háború után elmondjam: Norvégia szolidaritást vállal Ukrajna népével. Mi pedig egymilliárd euró támogatást ígérünk országának és népének 2022 hátralévő részére és 2023-ban” 

 

– mondta a miniszterelnök.

Címlapon

mutasd mind