Ujhelyi István: Elege van az Európai Uniónak az orbáni visszaélésekből

A Csillag téri ábécé előtt tartott közös sajtótájékoztatón Szabó Sándor a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia fontosságáról, Ujhelyi István a ránk váró luxembourgi ítéletről, Mihálik Edvin a Szegedi Tudományegyetem alapítványi kiszervezéséről és a Homokhátság elsivatagosodásáról is beszélt, de a fő téma mindhármójuknak az uniós források befagyása volt.
Ujhelyi István: Elege van az Európai
Uniónak az orbáni visszaélésekből

Szegednek még 2014-ben készített egy Integrált Területfejlesztési Stratégiát azért, hogy az abban szereplő célok mentén minél sikeresebben pályázzon különböző európai uniós forrásokra. Ezt a programot kellett átdolgozni egy Fenntartható Városfejlesztési Stratégiává.

 

– Ez annyival több mint az elődje, hogy már nemcsak a Területfejlesztési Operatív Program megalapozó dokumentumának lehet tekinteni, mint az ITS-t az előző uniós fejlesztési ciklusban, hanem más források pályázati dokumentációjának lehet használni. Ezzel párhuzamosan kell készíteni egy programjavaslatot, amit Szeged el is készített. Az hogy a 2021–2027-es fejlesztési ciklusban Szeged milyen forrásokat használhat fel, még mindig nincs döntés – mondta a Csillag téri ábécénél Szabó Sándor Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője, a Csongrád-Csanád megyei 1-es választókerületben az Egységben Magyarországért szövetség jelöltjeként induló politikus. Ugyan tavaly Csongrád-Csanád megye nyolcmilliárd forintot „szavazott” meg Szegednek, de ezt az összeget nem fogadta el Brüsszel. Tudható ugyanis, hogy a megyei jogú városoknak rendre ciklusról ciklusra rendre azonos nagyságrendű forrás áll rendelkezésére, Szeged esetében az a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban 34 milliárd forint volt, ebből 30 milliárdot el is tudott költeni a város.

 

Most a várakozások szerint 26 milliárd forint körüli összeg várható, de döntés még továbbra sincs erről a pénzről.

 

Szabó Sándor bízik abban, hogy az áprilisi választás után már Magyarország új, Márki-Zay Péter vezette kormánya tudja ezeket a tárgyalásokat lebonyolítani, a szerződéseket megkötni az Európai Unióval.

 

 

Ujhelyi István, Szeged EP-képviselője arról beszélt, Luxembourgban az Európai Bíróság szerdán kihirdeti az ítéletét Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatosan. A fideszes reakciók alapján is valószínűsíteni lehet, el fogják marasztalni Budapestet és Varsót is. – Ennek az orbáni akarnokságnak köszönhetően veszélyben vannak az uniós forrásaink – mondta Ujhelyi István, aki emlékeztett arra, már most használhatnánk azt a 2500 milliárd forintot, amit a helyreállítási alapon keresztül kapnánk az uniótól – ha Orbán Viktor aláírta volna azt a bizonyos megállapodást, ám nem tette, tehette. – Ezek a pénzek járnának nekünk, magyaroknak, de Orbán Viktor miatt nem jutunk ehhez hozzá. Ám ez csak a múlt. Ebben a költségvetésben 14 ezermilliárd forint jutna el hozzánk uniós forrásokból. Gyakorlatilag minden EU-forrásból épült, kivéve a stadionokat. Orbán Viktor odáig feszítette a helyzetet, hogy szinte biztos, hogy elutasítják a miniszterelnök keresetét. Először az EU történetében kénytelen lesz Brüsszel indítani egy tagállammal szemben egy rendkívül súlyos jogállamisági vizsgálatot, aminek a vége az lesz, nem tud más lenni, hogy ugyanúgy befagynak a forrásaink, ahogy befagytak a helyreállítási alap pénzei. Ezt kockáztatja Orbán Viktor – hangsúlyozta Ujhelyi.

 

Ujhelyi István azt is hangsúlyozta, a jogállamisági eljárásnak semmi köze az úgynevezett gyermekvédelmi törvényhez, sem a migrációs politikához. – Ezt hazudja a kormány – jelentette ki Szeged EP-képviselője.

 

 

Mihálik Edvin azt hangsúlyozta, láthatjuk, mi minden újult meg eddig Szeged uniós forrásból: óvodák, iskolák épültek újjá, itt épül Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere, a közösségi közlekedés is újjászületett. Mihálik emlékeztetett, a Szegedi Tudományegyetem alapítványi kiszervezése miatt komoly uniós forrásoktól esett el az intézmény. – Ez mind azért van, mert Orbán Viktor nem hajlandó belátni azt, hogy végre nem a saját családi vállalkozásait kellene hizlalnia – közölte Mihálik Edvin. Arról is beszélt, hogy a Homokhátság, amelynek parlamenti képviselőjelöltje komoly problémával küzd: kiszárad a teljes régió.

 

– Ez egy válságrégiója már az Uniónak. Olyan mértékű a szárazodás, hogy csak komplex helyi vízmegtartó programokkal lehet tenni valamit. Ha továbbra is ilyen rossz lesz a kapcsolatunk az Unióval, akkor ez is veszélybe kerül.