Ujhelyi István: Magyarország 300 milliárd forintnyi egészségügyre fordítható uniós támogatást hívhat le, a tragikus állapotban lévő magyar közegészségügynek erre a pénzre óriási szüksége van

Kérdés, hogy a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek mennyit lesznek képesek sikeresen lehívni ebből az összegből.
Kékes Viktória

2023. január 16. 11:30

Ujhelyi István: Magyarország 300 milliárd forintnyi egészségügyre fordítható uniós támogatást hívhat le, a tragikus állapotban lévő magyar közegészségügynek erre a pénzre óriási szüksége van

„735 millió 788 ezer 71 euró, vagyis közel 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban. Csak az a kérdés, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek mennyit lesznek képesek sikeresen lehívni ebből az összegből” – írja nyílt levelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

 

Az ellenzéki politikus kiemeli: ezt a pénzügyi keretet az Orbán-kormány bűnös tevékenysége miatti befagyasztások nem érintik és az érdekeltek közvetlenül – vagyis a kormányzat megkerülésével – pályázhatnak a meglévő pénzekre.

 

Ujhelyi szerint rendkívül sok munka van abban, hogy a mostani hétéves költségvetésben immár jelentős méretű büdzsé – konkrétan az előző ciklusban elköltött források tizenkétszerese – áll rendelkezésre az egészségügyi fejlesztésekre, amivel a politikus szerint valós lehetőség van „a fejlesztésre és az ellátórendszerek egyenlőtlenségeinek javítására”.

 

Az EP-képviselő az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezőjeként és mentoraként, illetve az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagjaként fontosnak tartja, hogy csak 2023-ban:

  • több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására,
  • majd 200 millió euró a rákellenes programokra,
  • közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára,
  • de szerepel a tervezetben egy közel 400 millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.

 

Ujhelyi február 20-ára kerekasztal beszélgetést szervez annak érdekében, hogy közösen találják meg a legjobb megoldást az elérhető források lehívására.