Ujhelyi: Nyerészkedik a kormány a rezsiszámlák áfatartalmán

A szegedi európai parlamenti képviselő azt követeli, hogy az Orbán-kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkentse az energiahordozók áfatartalmát.
Cservenák Zoltán

2022. július 24. 20:28

Ujhelyi: Nyerészkedik a kormány a rezsiszámlák áfatartalmán

„Miközben a Fidesz rendre a magyar emberekről, a magyar családokról és az ő megvédésükről, képviseletükről beszél, aközben a hátuk mögött rendszerint elárulja, becsapja és átveri őket" 

 

– írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

 

Szerinte Orbánék jóval többet is tehetnének a rezsinövekedés miatt nehéz helyzetbe kerülő fogyasztókért, mégsem tesznek semmit. A képviselő nehezményezi, a kormány

 

„nem az oligarchákon és strómanokon, hiszen ők megint kimaradnak minden extra közteherviselésből. Alig vette észre valaki, de szép sunyiban a rezsicsökkentésen is nyerészkedni próbálnak, hogy minél több bevételük legyen: hiába adott ugyanis az Európai Unió lehetőséget a tagállamoknak az energia esetében is kedvezményes adókulcs bevezetésére, ezzel egyedül a magyar kormány nem hajlandó élni”.

 

Ujhelyi arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Brüsszel engedélyezné az energiahordozók áfájának csökkentését, az Orbán-kormány nem csökkenti az áfát, így a költségvetés nagyot nyer a duplájára növekvő áramár és a hétszeresre dráguló gázár 27 százalékos áfatartalmán.

 

„[...] tudatos és egyértelmű hazugság a kormányzat részéről a jelenlegi infláció és energiaár-robbanás kizárólagos okozójaként az orosz agressziót beállítani. Természetes erősítő hatása van a konfliktusnak és geopolitikai következményeinek, de a magyarországi gazdasági helyzet, a vágtató infláció, a gyenge és hullámzó forintárfolyam azonban alapvetően és eredendően mind a magyar kormány elhibázott és érzéketlen gazdaságpolitikájának következménye és mint így: a Fidesz kizárólagos felelőssége” 

 

– írja a szocialista EP-képviselő, majd hozzáteszi, egyedül a Fidesz és Orbán Viktor tartja ilyen magasan az energiahordozók áfáját,  

 

  • Horvátországban felére csökkentették,
  • Romániában, Spanyolországban és Lengyelországban levitték 5 százalékra,
  • Belgiumban 21 százalékról lecsökkentették 6 százalékra,
  • Hollandiában 9 százalékra,
  • Luxemburgban a rezsin 14 százalék az áfa.

 

„Ha ennyire kell az adóbevétel a Fidesznek, vajon miért nem a válság ellenére is milliárdos osztalékokat kiosztó oligarcha-vállalkozásaikat szorongatják meg? Miért mindig a legvédtelenebb társadalmi rétegeken nyerészkednek? Ha egy csepp tisztesség szorult még a kormányzati vezetőkbe, akkor azonnali hatállyal eltörlik, de legalábbis 5 százalékra csökkentik a gáz- és az áram áfatartalmát.”