Ukrajna azt kéri a nyugattól, amíg nem tudnak leválni az orosz gázról, addig rajtuk keresztül szállítsák azt

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. április 21-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 21. 09:48

Ukrajna azt kéri a nyugattól, amíg
nem tudnak leválni az orosz gázról, addig rajtuk keresztül
szállítsák azt

Ma megint megpróbálják Mariupolból kimenteni a civileket

Elvileg délután kettőkor órakor állítják ki a buszokat a Sevcsenko bulváron az Azov-tengeri kikötővárosban. Az evakuációban nők, gyerekek és idős emberek vehetnek részt. Tegnap nem működött a humanitárius folyosó Mariupolban, a tervezett hatezer embernek csupán a töredéke jutott ki a városból.

 

Amint lehetőségük lesz rá, az ukránok lebombázzák a kercsi hidat

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács főtitkára szerint, ha meglennének az eszközeik a híd megsemmisítésére, már felrobbantották, lebombázták volna. A 2014-es krími háború után az oroszok által megépített létesítmény fontos szerepet játszik a háborús utánpótlásvonalak biztosításában.

 

Gázkérdés: a tranzitdíj segít Ukrajnán

Ha nem az Északi Áramlat 1-en át érkezik a földgáz Nyugat-Európába, akkor Moszkva több tranzitdíjat kénytelen fizetni Kijevnek, így igazából segítik a védekezésüket, arról nem beszélve gázvezetékek megtámadása szóba sem kerülhet. Ukrajna a színfalak mögött ezen is dolgozik, ez elsősorban Németország szempontjából lehet kardinális kérdés.

 

Nem lesz ortodox húsvéti tűzszünet

Oroszország nem támogatja a húsvéti tűzszüneti javaslatot, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kezdeményezését. Guterres az ortodox húsvét alkalmából négynapos fegyvernyugvást javasolt, ami alatt humanitárius folyosók nyílhatnak, illetve gyógyszert, élelmiszert, ivóvizet lehetne szállítani a frontokra.

 

Moszkva megmondta, hogyan állapodna meg Kijevvel

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. – Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ.

 

A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Çavuşoğluval folytatott szerdai telefonos beszélgetésén azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások kimenetele teljes mértékben attól függ, hogy Kijev kész-e figyelembe venni Moszkva jogos követeléseit.

 

A török kezdeményezésre történt kapcsolatfelvétel során a felek megvitatták az ukrajnai háború során a „terepen”, különösen Mariupol környékén kialakult helyzetet és a közös, a két diplomáciai és katonai tárca közreműködésével megteendő, lehetséges lépésekről a civilek, köztük a külföldiek biztonságának garantálása érdekében. Çavuşoğlu az orosz külügyminisztérium szerint köszönetet mondott azért, hogy az orosz fegyveres erők különleges egységei túszokat szabadítottak ki Mariupol egyik mecsetéből.

 

A Rosszija 1 orosz állami televízió beszámolója szerint a mariupoli Azovsztal fémmű területén körülzárt ukrán katonák és külföldi zsoldosok szerdán sem éltek a számukra az orosz védelmi minisztérium által felkínált fegyverletételi lehetőséggel. A fegyvernyugvás viszont ismét több tucatnyi, a létesítmény környékén megbújt civil kimenekítését tette lehetővé.

 

Alekszandr Ben Cvi moszkvai izraeli nagykövetnek azt a bejelentését kommentálva, miszerint Jeruzsálem kész lenne helyszínéül szolgálni Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, Peszkov azt mondta, hogy az izraeli fél nem először fejezte ki készségét a csúcs megrendezésére. Hozzátette, hogy Moszkva többször is elmagyarázta, hogy egy ilyen találkozót minek kell megelőznie. A Kreml korábban egy jóváhagyott megállapodáshoz kötötte Putyin és Zelenszkij tárgyalóasztalhoz ülésének lehetőségét.