Ukrajna: lelőttek 300 iráni drónt, az oroszok 4500 rakétával pusztítottak a háború kezdete óta

Legalább négyen meghaltak és tízen megsebesültek az orosz csapatok legutóbbi támadásában Zaporizzsja környékén az ukránok szerint.
Cservenák Zoltán

2022. október 30. 02:36

Ukrajna: lelőttek 300 iráni drónt, az oroszok 4500 rakétával pusztítottak a háború kezdete óta

Volodimir Zelenszkij elnök azt állítja, Oroszország 8000 légicsapást intézett és 4500 rakétát lőtt ki a háború során. Szerinte a támadások nem törik meg Ukrajna hangulatát, mivel „az ellenség himnuszát a földünkön hallani félelmetesebb, mint az ellenség rakétáit az égen”.

 

Zaporizzsja környékén durvulnak a harcok

Legalább négyen meghaltak és tízen megsebesültek az orosz csapatok legutóbbi támadásában – közölte Ukrajna. Az elnöki hivatal közleménye szerint több, az oroszok által megszállt Zaporizzsja erőművel szomszédos várost is ágyútűz érte a Dnyeper folyón túl.

 

Ukrajna: 300-nál több iráni drónnal végeztek

Ukrajna eddig több mint 300 iráni Shahed-136 „kamikaze” drónt lőtt le – mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője pénteki tájékoztatóján. A drónok kulcsfontosságú fegyverré váltak Oroszország fegyvertárában az ukrajnai háború során, és az elmúlt hónapban gyakran használták őket kulcsfontosságú energiainfrastruktúra megcélzására.

 

82 ezer mozgósított újoncot vittek Ukrajnába az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az Oroszország szeptemberben bejelentett „részleges mozgósítása” befejeződött. Az állami televízióban közvetített Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésen Sojgu elmondta, hogy 82 ezer mozgósított újonc tartózkodik a konfliktusövezetben, további 218 ezren pedig kiképzésen.

 

Oroszország „mobilizált tartalékosokkal” erősítette meg csapatait a Dnyeper folyótól nyugatra – közölte a brit minisztérium. Az elmúlt hat hét során az orosz szárazföldi erők „védelmi pozícióba” álltak át a fronton, valószínűleg azért, mert „gyengén képzettek”.

 

További amerikai segélyt kap Ukrajna

Az Egyesült Államok további 275 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának, beleértve a fegyvereket, lőszereket és a védelmi minisztérium készleteiből származó felszereléseket – mondta Antony Blinken külügyminiszter. „Azon is dolgozunk, hogy Ukrajnának biztosítsuk a szükséges légvédelmi képességeket az Egyesült Államok által szállított két Nasam-mal, amik készen állnak a jövő hónapban a szállításra, és szövetségeseinkkel és partnereinkkel azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük saját légvédelmi rendszereik Ukrajnába szállítását – mondta Blinken.

 

Újjáépítésre használnák a lefoglalt vagyont

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint az Ukrajna által lefoglalt orosz és fehérorosz személyek vagyonát az ország háború utáni hatalmas újjáépítésére használhatják fel. A Gazdasági Biztonsági Hivatal állami ügynökség szerint a kormány a moszkvai invázió kezdete óta mintegy 44 milliárd hrivnya (1,21 milliárd dollár) értékű orosz és fehérorosz vagyont zárolt le Ukrajnában.

 

Külpolitika, diplomácia

Az Egyesült Államok és szövetségesei elítélték Oroszországot, amiért az ENSZ Biztonsági Tanácsának idejét vesztegette és összeesküvéseket terjesztett azzal, hogy ismét felvetette azt a vádat, hogy az Egyesült Államoknak „katonai biológiai programjai” vannak Ukrajnában. – Mennyiszer kell még elviselnünk ezt a hülyeséget? – kérdezte a tanácstól az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Barbara Woodward.

 

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere elmondta, hogy pénteken telefonhívást kapott iráni kollégájától, Hossein Amir-Abdollahiantól, és azt követelte Teherántól, hogy hagyjon fel fegyverek küldésével Oroszországnak. Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy „kamikaze” drónokat küldött Oroszországba, amelyeket aztán az orosz erők pusztító hatásra használtak fel az ukrán infrastruktúrát célzó csapások során. Irán tagadja a vádat.

 

Lengyel tábornok a kiképzés vezetője Ukrajnában

Az EU Piotr Trytek lengyel tábornokot nevezi ki egy új kiképzési művelet vezetésére ukrán csapatokkal. Az 51 éves Tryteket a blokk azon ígérete miatt választotta meg, hogy fokozza Ukrajna katonai támogatását.

 

Egy orosz tisztviselő fenyegetése, hogy "csapást mér" az Ukrajnát segítő nyugati műholdakra, aggodalmat keltett az űrjogászokban és az iparági vezetőkben a pályán keringő tárgyak biztonságával kapcsolatban. Egyetlen ország sem hajtott végre rakétacsapást az ellenség műholdja ellen.