Ünnepi díszszemlét tartana Moszkva Mariupolban május 9-én

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 13-án koradélután.
Garai Szakács László

2022. április 13. 13:56

Ünnepi díszszemlét tartana Moszkva
Mariupolban május 9-én

Arra kérik a lakosságot, hogy adja át a katonáknak az orosz haditechnikát

Az alkatrész-utánpótlással gondok vannak, a javítható orosz eszközök pedig eleve alkalmassá tehetők az ellenség erőinek megsemmisítésére. Dmitro Zsivickij, Szumi megye katonai adminisztrációjának vezetője azt írta, nincs itt az ideje annak, hogy az emberek magángyűjteményeket hozzanak létre a tönkrement vagy elhagyott eszközökből. „Ezeknek önmagukban véve nincs értékük, a hadsereg viszont nagyon is tudná hasznosítani azokat.”

 

Díszszemlét tartanának Mariupolban az oroszok: el kell hozzá takarítani a halottakat

Az orosz csapatok és a donecki „népköztársaság” vezetői győzelem napi díszszemlét tartanák az Azovi-tengeri városban. A május 9-ei esemény megszervezése Konsztantyin Ivascsenkóra hárul, akit polgármesterré neveztek ki a „népköztársaságiak”. Ivascsenko az ellenállók szerint parancsot adott arra, hogy a város központi részeiről takarítsák el a romokat és a halottakat annak érdekében, hogy a díszszemlét a megfelelően ünnepélyes körülmények között rendezhessék meg.

 

Egy hajó, két hajó, három hajó, négy hajó, fogadjunk, hogy öt hajó, hat hajó...

Több mint egy tucat, szankciókkal sújtott orosz oligarchák tulajdonában lévő jachtot foglaltak már le az ukrajnai invázió kezdete óta. Az eddig világszerte lefoglalt jachtok együttesen több mint 2,5 milliárd dollárt érnek.

 

Több mint ezerfős ukrán tengerészgyalogos alegység mariupoli fegyverletételéről és újabb 46 katonai célpont megsemmisítéséről számoltak be a szerdán kiadott orosz hadijelentések

A donyecki területvédelem törzse arról számolt be szerda délelőtt, hogy 1009 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolban, az Iljics fémműnél. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán tengerészgyalogság 36. dandárjának 1026 katonája tette le a fegyvert. A tábornok szerint 162 tiszt és 47 nő volt közöttük. Konasenkov azt is mondta, hogy az orosz fegyveres erők nagy pontosságú tengeri és légi indítású rakétákkal megsemmisítették két nagy ukrán fegyverraktárt Szadovij és Csudniv település közelében. Beszámolója szerint a mirhorodi repülőtéren két ukrán Mi-24-es és két Mi-8-as helikopter pusztult el.

 

A vezérőrnagy elmondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 130 repülőgépet, 103 helikoptert, 244 légvédelmi rakétarendszert, 447 drónt, 2169 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 243 rakéta-sorozatvetőt, 931 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2076 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Kijevbe utazott a lengyel államfő és a három balti állam elnöke

Vonatra szállt Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnök, az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkoztak. A négy államfő a reggeli órákban már Ukrajnában volt. A balti államok Lengyelország kulcsfontosságú partnerei a térség biztonságát érintő ügyekben. A kijevi utat Lengyelország szervezte, az ukrán féllel együtt biztosítja ennek logisztikáját és biztonságát.

 

A négy államfő kedd este találkozott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a zárt ajtók mögött zajló rendkívüli csúcstalálkozó napirendjén a térségbeli biztonsági helyzet, valamint az Ukrajnának nyújtandó támogatás szerepelt a varsói államfői hivatal közlése szerint.

 

A lengyel, a litván, a lett és az észt elnök kijevi útja az első ilyen szintű látogatás az ukrajnai háború kitörése óta.