Ursula von der Leyennek írt levelet a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök az ukrán gabona ügyében

Közös levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök; a varsói kormányfői hivatal honlapján pénteken közzétett dokumentumban Brüsszel intézkedéseit kérik az Európába beáramló ukrán gabona ügyében.
Vass Imre

2023. március 31. 18:42

Ursula von der Leyennek írt levelet a magyar, a lengyel, a
bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök az ukrán gabona ügyében

A Rumen Radev bolgár, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar, Nicolae Ciuca román és Eduard Heger szlovák miniszterelnök által jegyzett levélben újabb - a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő - uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására.

 

A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport.

 

A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehetne kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.

 

A levél kapcsán Morawiecki a Facebook közösségi honlapján megírta: az EU-n belüli „közös érdekekért folytatott küzdelemhez következetességre, koordinációra és jóakaratra van szükség”. Hozzátette: „lehetnek köztük különbségek, de a belső - nemzeti és uniós szintű - agrárpiac védelmének kérdésében Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária és Magyarország összefogott”.

 

Ukrajnát támogatni kell, de „ezt bölcsen kell tenni”, és előtérbe kell helyezni a nemzeti érdeket - húzta alá Morawiecki.

 

(MTI)