Valójában ennyire zseni az Orbán-bagázs, ha gázt kell vásárolni az oroszoktól

A 444 egy kicsit alaposabban megnézte, mennyit és hogyan vásároltunk eddig Putyintól.
Garai Szakács László

2022. augusztus 14. 08:38

Valójában ennyire zseni az
Orbán-bagázs, ha gázt kell vásárolni az oroszoktól

Menczer Tamás, az Orbán-kormány Tuzson Bencéhez hasonlatos elmebajnok államtitkára boldogan posztolt a Facebookon arról, mennyire pompásan halad az orosz gázszállítás.

 

Nem kellett volna ekkorát hazudni.

 

Ugyanis Magyari Péter a 444-en összeszámolta, mennyi az annyi valójában. A lényeg ez, három pontban szó szerint:

 

  • „Van egy 4,5 milliárd köbméteres orosz–magyar szerződés, amit Orbán Viktor februárban 5,5 milliárdra akart növelni, de nem jött össze.
  • A 4,5 milliárdot sem teljesíti mostani állás szerint a Gazprom, mert Ausztria irányából csökkent a szállított mennyiség, és az oroszok vis maiorra hivatkozva ezt a kiesést nem is akarják egyelőre pótolni. Éves szinten a kiesés becslésünk szerint 250–350 millió köbméter között lehet. (Május végéig nem volt fennakadás, az Ausztria felől várt évi 1 milliárd köbméter arányos része addig megérkezhetett, de azóta előbb a felére, majd a harmadára csökkent ez a mennyiség.)
  • Júliusban még 700 millió köbmétert próbált venni a magyar kormány, és ebből augusztus közepére 52 milliót sikerült lekötni a Gazpromnál. Ez talán csak azt a mennyiséget fedezi, amit Ausztria felől kellene augusztusban behozniuk az oroszoknak az élő szerződésük alapján – de nem hozzák.”

 

Magyari azt is írja cikkében, hogy a Menczer Tamás által valóságos csúcsteljesítménynek számító pluszmennyiség, az eddig összesen érkezett 52 millió köbméter gyakorlatilag semmi: ennyi gáz egy átlagos, nem kirívóan hideg téli napon elfogy Magyarországon.

 

Nemhogy több, kevesebb orosz gáz érkezik az országba, mint amire számított a szerződése alapján a magyar kormány.