Vannak szegedi szurkolók, akik együttéreznek a zsidózó, karlendítő társaikkal

Szolidaritásukat fejezik ki a „liberális össztűz” alá került szurkolókkal.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 05. 19:40

Vannak szegedi szurkolók, akik együttéreznek a zsidózó, karlendítő társaikkal

„A Fidelity Gruppo szolidaritását fejezi ki a liberális média által össztűz alá került szurkolók felé. Hajrá Szeged, éljen a haza!”

 

– ezt osztotta meg Facebook-oldalán az ismert szegedi szurkolói csoport. A liberális média nyilván a 444.hu, ami megírta, hogy szegednek szurkoló ultrák zsidóbűnözésről énekeltek a mérkőzés után és karlendítéseket mutattak be a meccsen.

 

A Fidelity Gruppo (magyarul Hűséges Csoportnak fordítható) 2003 óta ott van a szegedi csapatok lelátóin, tagjai lényegében a B-közép magját adják.

 

Hétfőn az MTK elleni 2–1-es vereség után a Szeged-Csanád Grosics Akadémia szurkolói a Hidegkuti-stadionnál zsidóbűnőzésről énekelve próbáltak bosszút állni a pályán elszenvedett vereségért. Az MTK-sok állítása szerint a szurkolók náci karlendítéseket is bemutattak a mérkőzés alatt. Az esetről a 444.hu írt még hétfőn. Csütörtökön az MTK közölte, hogy büntetőfeljelentést tettek az ügyben. Addig a szegedi labdarúgó klub nem adott ki semmilyen közleményt, nem kért bocsánatot az eset miatt, de pénteken ez is megtörtént. Azt írták:

 

„Klubunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. Az ügyben tett feljelentéshez kapcsolódó eljáráshoz minden támogatást megadunk a hatóságoknak, és annak lezárása után az érintett szurkolókkal szemben saját hatáskörben szankciókat hozunk.”

A klub szurkolói csoportjai közül az Ultras Szeged egy nagyon hasonló közleményt adott ki, ebben ők is elhatárolódnak az antiszemita megnyilvánulásoktól.

 

„Szurkolótáborunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. A közel kétszáz fős táborból néhány, általunk látásból ismert „szurkoló” viselkedett elítélendő módon. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is a sportszerű szurkolás hívei vagyunk és maradunk.”

 

Ugyancsak pénteken öt nagy szegedi sportklub – köztük a püspöki csapat – közös közleményben, példamutató módon elítélte a kirekesztést, a rasszizmust és a megbélyegzést.

 

De kire irányul az össztűz?

Úgy tűnik tehát, hogy a Fidelity Gruppo nevű szurkolói csoport nem osztja a többi drukker és a klub álláspontját, vagy nem elsősorban ez foglalkoztatja őket, és inkább a liberális média össztűzéről beszél. Azt egyelőre nem tudni, kire zúdult össztűz, ezt majd a rendőrségi nyomozás kideríti.