Vasárnapi zivatarveszélyek

Villámlás, széllökés, jégeső, akár többször is ezen a vasárnapon, de abban is bízhatunk, végül megússzuk és csak csendesen esik eső. Vagy ha tényleg szerencsénk van, elmarad az esőzés, mert éppen elsodródnak az esőfelhők Szeged mellett.
Garai Szakács László

2022. április 24. 07:44

Vasárnapi zivatarveszélyek

Ez a vasárnap könnyen a Szeged környéki viharvadászoké, cloudpornereké lehet: koradélutánra rendszerbe szerveződhetnek a zivatarok:

  • viharos kifutószél – 60–90 kilométer/óráig felgyorsuló széllökések, sőt, 90 kilométer/óra feletti károkozó szélrohamok is lehetnek,
  • nagyon hevesen lezúdulhat 20–25 milliméternyi csapadék,
  • és a meteorológusok számítanak 1-2 centiméternyi jégesőre is.

 

Ez a „buli” a délután közepén kezdődhet el, ma 11 óra körül lehet egy kis „bemelegítés”, előtte utána, felhős időnk lesz, néha kisüt a nap, és majdhogynem ki is derül az ég, de aztán gyorsan visszafelhősödik. A levegő tizenkét fokról huszonkét fokig melegszik fel, éjszakára tizenkettőre hűl vissza. A fönti zivatar környéki orkánokon túl is egészen hevesen fúj ma a szél: dél-délkeletről indul és elforog délnyugaton át egészen délig, mire lefekszünk aludni, addigra elcsitul, és addigra a zivatarok is itthagyják Szegedet.

 

A levegőminőség közepes, a pollenkoncentráció tragikus.

 

 

Kirándulásra csábít ez a vasárnap, de legyenek óvatosak, készüljenek a délutáni zivatarokra! Lehet, végül csak csendes esőt kapunk, azt is csak egy kicsit, de a meteorológusok mostani modelljei szerint a fentiekre van nagyobb esély.

 

Címlapon

mutasd mind