Véget nem érő szirénaszó az ukrán függetlenség napján

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. augusztus 24-én.
Garai Szakács László

2022. augusztus 24. 22:28

Véget nem érő szirénaszó az ukrán
függetlenség napján

Zelenszkij: az oroszok csapást mértek egy vasútállomásra, sok halott van

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő csaplinei vasútállomást támadták, az eddigi információk szerint tizenöten meghaltak, és mintegy ötvenen megsebesültek – közölte videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.

 

– A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk minden nap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére – idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon azt írta, hogy a megyében a szinelnikovei járást érő orosz rakétatámadásban életét vesztette egy 11 éves fiú.

 

Valentin Reznyicsenko Dnyiporpetrovszk megyei kormányzó korábban a Telegramon már beszámolt arról, hogy az orosz erők szerdára virradó éjjel is a régió több térségét lőtték: a megyeszékhely, Dnyipro környékét H-22-es rakétákkal, Nyikopol és Krivij Rih térségét pedig Grad és Uragan típusú sorozatvetőkkel. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint Ukrajna területén folytatódnak a légi és rakétacsapások katonai és polgári célpontokra. A mai nap folyamán gyakorlatilag az egész ország területén – kivéve az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetet – voltak légiriadók.

 

Orosz rakétacsapás érte a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyét

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az előzetes információk alapján Fehéroroszországból indították a támadást az oroszok. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy Oroszország erőforrásainak kimerülése miatt jelentősen lelassította előrenyomulásának ütemét Ukrajnában. Hozzátette, hogy az orosz katonák erkölcsi és pszichológiai fáradtság jeleit mutatják. Szerinte a haditechnikájuk megsemmisítése a Krím félszigeten elgondolkodtatta az oroszokat. „Kezdik felismerni, hogy seregük nem olyan erős, és a légvédelmi rendszerük nem képes megvédeni a megszállt területet”.

 

Budanov arra a kérdésre, hogy kijelenthető-e: eljött az általa korábban jósolt háborús fordulópont, azt válaszolta: „van még egy kis idő augusztus végéig”.

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak a szerdai tévéműsorban azt hangoztatta, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, az Oroszországi Föderáció pedig „belátható időn belül” széthullik. A tárcavezető felidézte azt is, hogy amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét, úgy tűnt neki, hogy az állam fejlesztésére és valóságos függetlenségének bizonyítására van szükség, de szomszédaival baráti kapcsolatokat kell fenntartania. „Meg voltam győződve arról, hogy barátok leszünk a szomszédainkkal, és eszembe nem jutott volna, hogy a legközelebbi szomszéd a leggőgösebben és legalattomosabban fog viselkedni egyszer” – mondta Reznyikov az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra utalva.

 

Macron támogatásáról biztosította az ukránokat a függetlenség napján

– Ma is és a jövőben is folytatjuk Ukrajna, és az ukránok katonai ellenállásának támogatását, és a jövőben segíteni fogjuk az újjáépítést – mondta a francia elnök videóüzenetében, amelynek kezdetén és végén is ukránul mondott néhány szót. Emmanuel Macron bejelentette, hogy néhány nap múlva elindul egy hajó Marseille kikötőjéből, hogy élelmiszert, egészségügyi eszközöket és egyéb sürgős segélyt szállítson Ukrajnának.

 

– Napra pontosan hat hónappal az Ukrajna elleni orosz agresszió, a háború kezdete után, függetlenségük évfordulóján büszkék lehetnek az elmúlt 31 évre és a rendkívüli ellenállásra – hangsúlyozta Emmanuel Macron, ismételten elítélve Oroszország „gyászos döntését” a február 24-én indított inváziót illetően. A francia elnök kedden arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne mutasson „semmilyen gyengeséget, semmilyen kompromisszumkészséget” Oroszországgal szemben. – Nem tanúsíthatunk semmilyen gyengeséget, semmilyen kompromisszumkészséget, mert ezen múlik mindannyiunk szabadsága, és a béke a földgolyó minden részén.

 

Emmanuel Macron ismételten arra kérte Oroszországot, hogy hagyjon fel az ellenségeskedéssel, vonja vissza csapatait Ukrajna teljes területéről, és a diplomáciát válassza a béke újrateremtéséhez.

 

A francia elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett üzenetében leszögezte: az európaiak készek hosszú távon támogatni Ukrajna harcát.

 

– Franciaország és az Európai Unió, Ukrajna számos szövetségesével és barátjával megteszi a szükséges lépéseket a harcuk támogatására (...) Az eltökéltségünk nem változott, készen állunk ezt az erőfeszítést hosszú távon megőrizni – mondta Macron.

 

Az Egyesült Államok csaknem három milliárd dollárt ad ismét Ukrajnának fegyverek és védelmi felszerelések vásárlására

Joe Biden elnök ezt az ukrán függetlenség napjára kiadott közleményében jelentette be. A Fehér Házban keltezett dokumentum szerint Ukrajna 2,98 milliárd dollárt fordíthat ilyen célokra az ukrajnai pénzalap (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, amely az eddigi legnagyobb összeg. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára légvédelmi és tüzérségi rendszerek, lőszerek, és pilóta nélküli légi rendszerek, valamint radarok beszerzését, hogy hosszú távon is képes legyen folytatni az önvédelmet.

 

Az elnök egyben gratulált az ukránoknak a nemzeti ünnepükön, de ahogy fogalmazott, a mai nap nem csak a múltról szól, hanem erős megerősítésül szolgál arra, hogy Ukrajna egy szuverén és független állam marad.

 

A bejelentett katonai segélyt illetően az előzetesen kiszivárgott információk is rámutattak már arra, hogy az előző katonai csomagoktól eltérően ez az újabb már nem Ukrajna azonnali védelmi képességeinek erősítését szolgálná az orosz hadsereggel szemben, hanem később használandó felszerelés beszerzésére lehet fordítani. A segítségnyújtás tartalmáról az értesülések szerint az utolsó pillanatig tartott az egyeztetés.

 

Ukrán védelmi miniszter: még több fegyver kell Németországtól

Olekszij Reznyikov a hazája elleni orosz támadás megindítása óta eltelt fél év fejleményeit feldolgozó sorozat részeként készített interjúban kiemelte, hogy Ukrajna köszönettel tartozik Németországnak az eddigi támogatásért, például a Gepard önjáró légvédelmi ágyúkért, a hamarosan megérkező IRIS-T légvédelmi rendszerért és a Cobra radarrendszerért.

 

Ugyanakkor Németországnak Leopard harckocsijai is vannak, „méghozzá rengeteg”, és a „közös partnerek” is rendelkeznek ilyen járművekkel. Ukrajna ezért azt kéri a berlini vezetéstől, hogy adjon engedélyt a partnereknek arra, hogy átadhassanak az ukrán hadseregnek Leopárdokat.

 

– Adják meg nekünk az eszközöket, és mi elvégezzük a munkát – mondta az ukrán védelmi miniszter.

 

Hozzátette, hogy „több igazi fegyver” kellene Németországtól, például MARS-II rakéta-sorozatvetők. Az ukrán hadsereg három ilyen rakétavető rendszert használ, ezek „nagyon jók és remekül szolgálnak, de még jobb lenne, ha tizenkettő lenne belőle” – mondta Olekszij Reznyikov.

 

Arról is szólt, hogy egyelőre nincs lehetőség tárgyalásra az orosz vezetéssel. A tárgyalások megindításának minimális feltétele a február 24. előtti helyzet helyreállítása, az ukránok „kívánsága és álma” pedig valamennyi elfoglalt terület visszaszerzése és a függetlenség elnyerésének napján, 1991. augusztus 24-én érvényben volt határok visszaállítása.

 

Olaf Scholz német kancellár az ukrán függetlenség napja alkalmából közölt szerdai videoüzenetében kiemelte, hogy Németország kitart Ukrajna mellett. Önjáró lövegektől légvédelmi rendszerekig „továbbra is hónapról hónapra szállítunk fegyvereket” – mondta a német kormányfő, hozzátéve, hogy országa a háború utáni újjáépítésben is támogatja Ukrajnát.

 

Ezzel kapcsolatban közölte, hogy október végén nemzetközi újjáépítési konferenciát tartanak Berlinben az Európai Bizottság elnöke, Urusula von der Leyen részvételével.

 

A brit miniszterelnök váratlanul megint Kijevbe látogatott

Boris Johnson brit miniszterelnök előzetes bejelentés nélkül szerdán, Ukrajna függetlenségének napján ismét Kijevbe látogatott. Johnson már harmadjára látogatott el az ukrán fővárosba az Oroszország által elindított háború február 24-i kezdete óta. „Mindannyiunk számára fontos az, ami most Ukrajnában történik. Ezért vagyok ma Kijevben. Ezért támogatja az Egyesült Királyság továbbra is ukrán barátainkat. Hiszem, hogy Ukrajna meg tudja nyerni és meg is fogja nyerni ezt a háborút” – írta a brit miniszterelnök a Twitteren.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök örömmel üdvözölte Johnsont a függetlenség napján Kijevben. „Boris, köszönjük hazánk megalkuvás nélküli támogatását a teljes körű orosz agresszió első napjaitól, Ukrajna érdekeinek kitartó védelmét a nemzetközi porondon! Szerencsés államunk, hogy ilyen barátja van”.

 

Szinte egész Ukrajnában légiriadók voltak a függetlenség ünnepnapján

Herszon megye és az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget kivételével mindenhol megszólaltak a szirénák. Az oroszok ismét kazettás lövedékekkel lőtték a Harkivtól nem messze fekvő Mala Danilivka települést, a támadásban két helyi lakos megsebesült, károk keletkeztek lakóházakban és a polgári infrastruktúrában – közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó. Kijelentette, hogy az oroszok az ünnepnapon szándékosan fokozták a harkivi régió polgári lakossága elleni terrort.

 

Reggel az orosz hadsereg, az előzetes információk szerint, H-22-es levegő-föld rakétákkal támadást hajtott végre a kelet-ukrajnai Poltava megyében található Mirhorod ellen, és ott katonai infrastruktúrát értek a csapások. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés, a keletkezett tüzeket még oltják.

 

Valentin Reznyicsenko Dnyiporpetrovszk megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy szerdára virradóan a régió több térségét is támadást érte: a megyeszékhely, Dnyipro környékét H-22-es rakétákkal, Nyikopol és Krivij Rih térségét pedig Grad és Uragan típusú sorozatvetőkkel lőtték. Zaporizzsját az éjjel kétszer lőtték az oroszok, károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, és hat lakóház ablakai kitörtek – számolt be Anatolij Kurtyev, a városi tanács titkára. Személyi sebesülés nem történt. Ihor Taburec, az ország középső részében lévő Cserkaszi megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem lelőtt két orosz rakétát a régió fölött.

 

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az ünnepnap alkalmából közzétett videóüzenetben kijelentette: a függetlenségnek „olyan az íze, mint a földnek, a vérnek, a halálnak és a könnycseppeknek”.

 

„Hogyan érezheti az ember a függetlenséget? Akik harcolnak érte, ismerik az ízét. A föld íze az, amit magába szív a bőrünk. A vér és a halál íze áthatja a levegőt. A könnycseppek sósak. A függetlenség olyan felelősség, amely a válladon nyugszik. Csatába mész, és tudod, hogy nem mindenki tér vissza onnan. Mind az élők, mind az elesettek örökre veled maradnak a lelkiismeretedben és az emlékeidben” – mondta a parancsnok. Hangsúlyozta: „a függetlenség csak akkor lehetséges, ha vannak emberek, akik készek harcolni érte”.

Címlapon

mutasd mind