Veszélyes az álló jármű az autópályán – a rendőrség balesetmegelőzési tanácsai

A gyorsforgalmi utakon gyakori közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében hívja fel a figyelmet az álló gépjárművekkel kapcsolatos tudnivalókra a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.
Hollósi Zsolt

2023. március 31. 13:28

Veszélyes az álló jármű az autópályán – a rendőrség balesetmegelőzési tanácsai

Az autóúton, autópályán jellemző baleseti rizikófaktor, hogy a járművezető fáradtsága, vagy figyelmetlensége miatt fékezés, illetve irányváltás nélkül robban bele egy műszaki hibás, esetleg egyéb okból álló gépjárműbe. 

 

Ennek elkerülése érdekében a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az alábbiakat javasolja:

  

  • A vészvillogót kapcsolja be és az elakadásjelző háromszöget haladéktalanul helyezze ki, hogy felhívja a többi közlekedő figyelmét a meghibásodott gépjárműre. A háromszög kihelyezéskor legyen rendkívül körültekintő, figyeljen a forgalomra!
  • A műszaki hibás járművet haladéktalanul el kell hagyni! Vegye fel a láthatósági mellényt, melyet az utastérben tartson, ne a csomagtartóban! Fontos tudni, hogy az utazók számával megegyező mellény legyen a járműben!
  • Azonnal hagyja el a gyorsforgalmi utat! Javasolt tartózkodási hely, a szalagkorláton kívül, a hibás járműtől (a menetirányhoz viszonyított ellenkező irányban) körülbelül 20 méter. A segítség és a mentés megérkezéséig maradjon ott!


 

Amennyiben közúti közlekedési baleset következik be, meg kell győződni arról, hogy történt-e személyi sérülés, majd hívni kell a 112-es központi segélyhívót! A segélyhívás ez esetben nem lehetőség, hanem kötelesség!