Viccnépszavazások Ukrajnában, rendkívüli állapot a lett–orosz határon

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. szeptember 27-én este.
Garai Szakács László

2022. szeptember 27. 22:59

Viccnépszavazások Ukrajnában,
rendkívüli állapot a lett–orosz határon

Zelenszkij kifakadt az ENSZ-ben is Oroszországra

Oroszország meg fogja semmisíteni a nemzetközi diplomáciát – erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi ülésére küldött videóüzenetben beszélt. Szerinte az ENSZ BT-t Oroszország képviselői által az „az erőszak zónájává” változtatták, és „Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is”.

 

Az MTI szerint Zelenszkij azt is mondta, az Oroszországhoz való csatolásról szóló népszavazásokon voksolókat „pisztollyal kényszerítették”, az eredmények pedig „már előre megvoltak”. Ezeknek a térségeknek az elcsatolása azt jelentené, hogy „nincs többé miről tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”. Az ukrán elnök újabb szankciókat is szorgalmazott Moszkvával szemben, illetve Oroszország kizárását követelte az ENSZ-ből és a nemzetközi szervezetekből.

A BT ülésének kezdetén Rosemary DiCarlo ENSZ-főtitkárhelyettes megismételte: a világszervezet kiáll Ukrajna függetlensége és a nemzetközileg elismert határok mellett.

 

A dán miniszterelnök kimondta, szándékosan rongálták meg az Északi áramlat gázvezetékeket

Mette Frederiksen szerint egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, nem pedig baleset. „Mostanra a hatóságok egyértelműen úgy értékelik, hogy szándékos cselekményekről van szó. Nem baleset volt” – mondta Frederiksen, aki hozzátette, hogy nem tudni, kik lehetnek a felelősök.

 

Rendkívüli állapot a lett–orosz határon

Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is. Riga az orosz mozgósítás miatt döntött így.

 

16 milliárd forintért kelt el egy orosz oligarcha jachtja egy gibraltári árverésen

Az Axioma nevű, máltai zászló alatt hajózó, 72 méter hosszú luxusjachtra 63-an licitáltak. A vevő nevét nem teszik közzé. Az árverésen befolyt vételárból az oligarcha, Dmitrij Pumpianszkij hitelezőit fogják kárpótolni. Ha már axióma: ez egyértelmű.

 

Gondolta volna? Mindenki népszavazott a szakadár területeken! Az eredmény?

  • Herszonban 97 százalék az Oroszországhoz való csatlakozás támogatóinak aránya,
  • Zaporizzsjában 98 százalék,
  • Donyeckben 98 százalék,
  • és Luhanszkban is 98 százalék.

 

A népszavazásnak nevezett eljárás semmilyen tekintetben nem felelt meg a népszavazásokkal kapcsolatos legelemibb követelményeknek sem.