Völner Pál 83 millió forintnyi kenőpénzt kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől

A 24.hu közölt részleteket abból az összefoglalóból, amit a Legfőbb Ügyészség az Országgyűlés Mentelmi bizottságához juttatott el.
Garai Szakács László

2021. december 13. 17:59

Völner Pál 83 millió forintnyi
kenőpénzt kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől

Hogyan kapcsolták le őket?

A Nemzeti Védelmi Szolgálat által végrehajtott rejtett figyelésnek – a többi közt lehallgatásoknak és megfigyeléseknek – köszönhetően.

 

A jelentés fontosabb pontjai

  • A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke – a letartóztatásban lévő Schadl György – 2017 augusztusát megelőzően, pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően korrupciós kapcsolatot alakított ki a fideszes politikussal.
  • Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2–5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott az államtitkárnak.
  • Az MBVK elnöke a rendszeres jogtalan előnyt nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségéért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként adta Völner Pálnak.
  • A Legfőbb Ügyészség szerint Völner vállalta, hogy a jogtalan előnyért cserébe a hivatali működése során, a hivatali helyzetéből adódó lehetőségeivel visszaélve, az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti-, hatósági-, igazgatási jogkörét a kar elnöke egyedi ügyekben hozzá intézett konkrét kéréseinek megfelelően számára előnyösen fogja gyakorolni.
  • Völner vállalta továbbá azt is, hogy a hivatali pozícióját arra fogja felhasználni, hogy adott esetben kiírás előtt álló vagy folyamatban lévő pályázatokat vagy más hatósági eljárásokat szintén Schadl kéréseinek megfelelően neki kedvezően befolyásolja.
  • Schadl és Völner olyan hierarchikus rendszert alakított ki és működtetett hosszabb időn keresztül, aminek keretében Völner Pállal kizárólag a kar elnöke állt kapcsolatban. Ennek keretében a kar elnöke befolyását a többi között arra használta fel, hogy egyes, általa kiválasztott személyektől az önálló bírósági végrehajtói kinevezésükért cserébe és azt követően a zavartalan működésük biztosítása érdekében tőlük rendszeresen jogtalan anyagi előnyhöz jusson.

 

A jelentés azt is megállapítja, Völner Pál aprópénzt kapott Schadl Györgyhöz képest: a korrupciós ügyletek során, az ügyészség által felsorolt tételek ugyanis több mint 880 millió forintot tesznek ki.

 

Minden Völner Pál korrupicós botrányáról.

 

(24.hu)