Závecz: az emberek közel háromnegyede szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok

A májusi felmérés óta a Fidesz egymillió szavazót vesztett, azonban ezt a mélyrepülést az ellenzék nem tudta kihasználni. Pedig a megkérdezettek 71 százaléka szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.
Vass Imre

2022. november 26. 20:46

Závecz: az emberek közel háromnegyede szerint az országban
rossz irányba mennek a dolgok

A kormánypárt támogatottsága májusban 46 százalékos volt, azonban azóta több mint 1 millió ember fordított hátat a pártnak, így a támogatottsága 33 százalékra csökkent. Az ellenzék azonban nem tudta növelni táborát, a pártot nem választók aránya azonban emelkedett, 20-ról 30 százalékra - közölte legfrissebb kutatása eredményeit a ZRI Závecz Research Intézet.

 

A pártok közül a Demokratikus Koalíció tudta növelni támogatottságát május óta (9-ről 11 százalékra), valamint a Mi Hazánk erősödött ebben az időszakban (5-ről 6 százalékra). A Momentumnak és a Jobbiknak egy kicsivel csökkent a támogatása, mind a két párt 1-1 százalékot veszített (5-ről 4-re). Az MSZP támogatottsága nem változott, továbbra is 4 százalékos. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt tavasz óta erősödött, 2 százalékról 3 százalékra. A Párbeszéd pedig továbbra is 1 százalékon áll.

 

 

A Fidesz támogatottsága elsősorban az alapfokú végzettségűek, a szakmunkások körében, valamint a kis-közepes városokban és a falvakban csökkent. Sok fiatal támogatót is elveszített a párt, májusban 35 százalékos volt ebben a korosztályban a támogatottsága, most 25 százalék.

 

A választások óta csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, vezető pozíciója azonban sehol nincsen veszélyben. Legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27%), a fővárosiak (30%), a 30 év alattiak támogatják (25%). 

 

A kormánypárttól sokan eltávolodtak, de törzsszavazói aktívabbak, mint az ellenzék támogatói. Ennek köszönhető, hogy a biztos pártokválasztóknál 50 százalékos. Második helyen a DK áll (17%), a harmadikon a Mi Hazánk (8%). A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik 5-5 százalékos. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3-3, a Párbeszéd 1 százalékos.

 

 

Tavasz óta jelentősen romlott az emberek hangulata, májusban még csak a megkérdezettek kicsivel több mint fele (52 százalék) mondta azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok, novemberben már közel háromnegyedük (71 százalék). Az ellenzéki pártok szavazói kritikusabbak, 90-95 százalékuk szerint mennek rossz irányba a dolgok. De még a pártnélküliek között is 86 százalék azoknak az aránya, akik borúsan látják az ország jelenlegi helyzetét. 

 

Ennek fényében nem igazán érthető, hogy az ellenzék miért nem tudta megerősíteni pozícióit. Helyzetüket nehezíti, hogy a pártnélküliek körében óriási (54 százalék) az apolitikusok aránya, nagyon passzívak. Szavazni is csak 9 százalékuk menne el.