Závecz: már nem csökken a Fidesz-tábor, vidéken erősödik a szélsőjobb

A részvételüket ígérő biztos pártválasztók csoportjában továbbra is minden második szavazat a Fideszé. A Závecz-kutatás is azt bizonyítja, hiába van sokaknak elege a Fidesz kormányzásából, az ellenzéki pártok továbbra sem lettek kívánatosabbak a szavazók szemében, továbbra is ugyanannak a kicsinyke tortának a szeletein marakodnak.
Kékes Viktória

2023. március 14. 08:30

Závecz: már nem csökken a Fidesz-tábor, vidéken erősödik a szélsőjobb

Lelassult, csaknem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése. Míg 2022 májusa és novembere között 46-ról 33 százalékra csökkent a nagyobbik kormánypárt támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte – derül ki a Závecz Research friss pártpreferencia-kutatásából.

 

Forrás: Závecz Research

A február 28. és március 8. között, ezer fő megkérdezésével elvégzett felmérés szerint az ellenzéki pártok közül:

 

  • a Demokratikus Koalíció a legerősebb, és folyamatosan bővül tábora: a parlamenten választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék. (Az már más lapra tartozik, hogy ezt más ellenzéki pártok és nem a Fidesz rovására teszi, tőlük szipkázza el a szavazókat. - a szerk.)
  • A harmadik legkedveltebb párt a Mi Hazánk, amelynek a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a támogatottsága.
  • A Momentum érzékelhetően erősödött: míg májusban 5, novemberben pedig 4 százalékon állt, most a teljes népességen belül 6 százalék támogatja a pártot.
  • AZ MSZP továbbra is stagnál, a választások óta 4 százalékot ér el.
  • A Jobbik folyamatosan veszít a szavazóiból, a párt a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos. (Feltehetően a Mi Hazánkhoz vándoroltak a szavazói - a szerk.)
  • Az LMP támogatottsága tavaly 2-ről 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora. Mindkét pártnak voltak ennél kedvezőbb adatai is a múlt évben.
  • A Mindenki Magyarországa Néppárt is 1 százalékot ért el.

 

A részvételüket ígérő biztos pártválasztók csoportjában továbbra is minden második szavazat a Fideszé: a kormánypártnak 49 százaléka van. 

 

Forrás: Závecz Research

 

A Demokratikus Koalíció 18 százalékon áll, a Mi Hazánkat 9 százalék támogatja. A Momentum itt is 6, az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos.

 

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik. A kormánypárt a fővárosban az átlagosnál ugyan kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót.

 

A Závecz kutatás is azt bizonyítja, hiába van sokaknak elege a Fidesz kormányzásából, az ellenzéki pártok továbbra sem lettek kívánatosabbak a szavazók szemében, továbbra is ugyanannak a kicsinyke tortának a szeletein marakodnak.