Zelenszkij: Németország és Magyarország akadályozzák az orosz energiakivitel embargóját

A BBC-nek adott interjút az ukrán elnök, külön kiemelte a két országot.
Cservenák Zoltán

2022. április 15. 02:43

Zelenszkij: Németország és Magyarország akadályozzák az orosz energiakivitel embargóját

Volodomir Zelenszkij azzal vádolta meg a Németországot és Magyarországot, hogy szándékosan akadályozzák az orosz gázra és olajra vonatkozó uniós  embargót.  

 

„Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy már más idők ezek, ez nem üzleti és pénzkérdés. Ez a túlélés kérdése” 

 

– fogalmazott Zelenszkij a BBC-nek. A gazdasági szakértők úgy számolnak, Oroszország 326 milliárd dollárral (113 ezer 448 milliárd forint, ami nagyjából kétszerese a teljes magyar GDP-nek) számolhat idén az eladott energiahordozók után. Az ukrán vezetés egyre frusztráltabb Németország miatt, mivel Berlin idáig ellenállt az olajeladásokkal kapcsolatos szigorúbb fellépésnek.

 

Az ukrán elnök megismételte azt is, hogy szerinte több fegyvert kell szállítani Ukrajnának, mondván, nem kapnak elég gyorsan utánpótlást ahhoz, hogy kivédjék Oroszország támadását.

 

„Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, néhány európai ország próbálnak segíteni és segítenek, de még mindig szükségünk van rá hamarabb és gyorsabban. A kulcsszó most."

 

Zelenszkij Mariuporól is beszélt az interjúban. Azt mondta, szerinte több tízezren megalhattak a hetek óta jelentősebb mennyiségű ivóvíz és élelem nélkül maradt, folyamatosan bombázott városban.

 

Az elnök azt is mondta, az orosz csapatok által Mariupolban, valamint a kijevi elővárosokban, Bucsában és Borodjankában elkövetett gyilkosságok tovább szűkítették az oroszokkal való béketárgyalások lehetőségét. Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyin és az orosz hadsereg „háborús bűnösök”.

 

(BBC)