Zelenszkij szerint Mariupolban még drámaibb a helyzet, mint Bucsában

Hírek az orosz–ukrán háborúról 2022. április 8-án reggel.
Garai Szakács László

2022. április 08. 08:14

Zelenszkij szerint Mariupolban még
drámaibb a helyzet, mint Bucsában

Ursula von der Leyen Kijevbe utazott

Az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell uniós képviselő péntek reggel Kijevbe utaztak. Az Európai Bizottság elnöke Twitteren posztolt egy fotó, miután leszállt egy ukrán vonatról.

 

 

Brit–német tárgyalások az orosz gázról

Olaf Scholz német kancellár pénteken Londonban, a Downing Streeten tárgyal a brit miniszterlenökkel, Boris Johnsonnal, hoy megvitassák, miként lehetne az európai országoknak segíteni abban, hogy függetlenedjenek az orosz gáztól.

 

Drámai elnöki beszéd Mariupolról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédében úgy fogalmazott, Borodjankában, szintén Kijev elővárosában „a pusztítás sokkal borzalmasabb, mint Bucsában”, az orosz megszállóknak „még több áldozata van”.

 

„Mi lesz, ha a világ megtudja a teljes igazságot, hogy mit tett az orosz hadsereg Mariupolban?”

 

Szerinte Mariupol szinte minden utcájában azt látni, mint Bucsában és Kijev más elővárosaiban az oroszok kivonulása után. „Ugyanazt a kegyetlenséget, ugyanazokat a szörnyű bűnöket.”

 

Több mint 700 menekültet fogadtak csütörtökön Budapesten

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 709 ember, köztük 347 gyermek érkezett Budapestre. A különvonatokkal Kőbánya felsőre érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 23 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy Magyarországra csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 4631 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4311-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 7571 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az érintetteknek fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Holttesteket találtak a romok alatt a Kijev melletti Borogyankában

A település egy hónapon át volt az Ukrajna ellen háborút folytató orosz csapatok megszállása alatt. Olekszij Kuleba, az ukrán főváros körüli régió humanitárius központjának vezetője szerint – akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – a mentést végzők felmérik, mely épületeket kell végleg lebontani és mik azok, amik még helyreállíthatók.

 

Visszatért közben Kijevbe Litvánia ukrajnai nagykövete, elsőként az ukrán fővárosból kimenekített külföldi nagykövetek közül. A diplomata egy hónapig volt távol az ukrán fővárostól, ez idő alatt a nyugat-ukrajnai Lvivben, illetve egy kis ideig az ukrán–lengyel határon dolgozott.

 

Olekszandr Hruzevics dandártábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak esélyét, hogy az orosz csapatok ismét a főváros, Kijev ellen indítanak támadást. Közölte, jelenleg Oroszország az erőit más régiókba, főként a keleti és a déli országrészbe csoportosítja át.

 

„Amennyiben ott harci sikereket érnek el, bár kétlem, hogy így lesz, akkor is még mindig fennáll annak a valószínűsége, hogy megpróbálják megtámadni Kijevet.”

 

Meggyőződése, hogy másodjára is megpróbálják majd az orosz csapatok bevenni Kijevet, mert szerinte Oroszországnak csak ez jelent győzelmet Ukrajnában.

 

Az ukrán vezérkar csütörtök délutáni helyzetjelentésében egyebek mellett arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják offenzívájukat, elsősorban a keleti országrészben Donyeck és Szeverodoneck, valamint Harkiv irányában, továbbá a déli országrészben. A jelentés szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítései Mariupol város elfoglalására összpontosulnak, támadásokat hajtanak végre Izjum környékén, és megpróbálják áttörni a védelmet Donyeck irányában. Harkivot változatlanul körbezárva tartják legfeljebb öt harcászati zászlóaljjal, a várost rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lövik.

 

Az orosz erők Izjumot továbbra is megszállva tartják, és próbálják folytatni az offenzívát Szlovjanszk és Barvinkove irányában. A vezérkar szerint az északnyugati Voliny megyében Fehéroroszország területéről ellenséges rakéta- és bombatámadások lehetségesek katonai és polgári infrastrukturális létesítmények ellen. Zaporizzsja megyében az orosz erők által megszállt településeken megtiltották a férfiaknak, hogy ukrán ellenőrzés alatti területre távozzanak, miközben a régióban fokozódik az élelmiszerhiány is. Az ukrán erők egyes területeken újabb és újabb településeket szabadítanak fel, komoly károkat okozva az orosz hadseregnek.

 

Az ukrán katonai vezetés legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 18 ezer 900 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 150 orosz repülőgépet, 135 helikoptert, hét hadihajót, 698 harckocsit, 1891 páncélozott harcjárművet, 332 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 108 rakéta-sorozatvetőt.

Az ukrán országos rendőrség arról tájékoztatott, hogy lefoglalták a Vlagyimir Putyin „komájaként” emlegetett, hazaárulással meggyanúsított Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha és parlamenti képviselő feleségének a vagyonát. A házi őrizetre ítélt Medvedcsukról a nyílt háború kitörése óta nem tudják az ukrán hatóságok, hogy hol tartózkodik. Az ügyészség már elrendelte a letartóztatását. Az egyik vidéki házában több mint háromszáz nagy értékű festményt foglaltak le. Ezenfelül a bíróság engedélyezte hét lakás és két ingatlanegyüttes lefoglalását is. A rendőrségi közlemény szerint a lefoglalt vagyontárgyak eladásából befolyt pénzeszközöket az ukrán fegyveres erők szükségleteire és az orosz hadsereg által lerombolt infrastruktúra helyreállítására fordíthatják. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Facebookon hozzáfűzte, hogy Medvedcsuk magánrepülőgépe már „Ukrajna védelmét szolgálja”.

 

Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó egy lapinterjúban elmondta, hogy frissen szerzett értesülései szerint Ivan Sztolbovij, Balaklija polgármestere családjával együtt Oroszországba menekült.