Zelenszkij válaszolt Kissingernek: Szó sincs területfeladásról!

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 26-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. május 26. 08:53

Zelenszkij válaszolt Kissingernek: Szó
sincs területfeladásról!

Hatalmas, összehangolt orosz támadás Kelet-Ukrajnában

Az oroszok több mint negyven települést támadnak Donbaszban. „A megszállók több mint 40 várost lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, 47 polgári objektumot, köztük 38 lakóházat és egy iskolát romboltak le vagy rongáltak meg. A légicsapások következtében öt civil meghalt, 12 pedig megsebesült” – közölte az ukrán fegyveres erők. Moszkva egy hónapja a Donbasz teljes elfoglalására összpontosít, több ezer katonát küldtek Kelet-Ukrajnába. A Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban kitartó ukrán erőket három oldalról próbálják bekeríteni. Ha ezt a két várost beveszik, akkor egész Luhanszk megye orosz ellenőrzés alá kerülne, ami Putyinék egyik legfontosabb háborús célja.

 

London: erővel kell válaszolni az orosz agresszióra

„Az orosz agressziót nem lehet megbékíteni. Erővel kell válaszolni rá. Biztosítanunk kell Ukrajna győzelmét katonai segítséggel és szankciókkal. Most már nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról” – mondta Nagy-Britannia külügyminisztere. Liz Truss szerint Vlagyimir Putyint nem lehet „megbékíteni”.

 

ORFK: több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5528 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4482-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkezte. A beléptetettek közül a rendőrség 148 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől vasárnap 194 ember, köztük 89 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Új csapat segíti a háborúős bűnök dokumentálását

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, új közös brit, uniós és amerikai csoportot indítanak Ukrajnába. A feladata az lesz, hogy „stratégiai tanácsadással és operatív segítségnyújtással” támogassák az ukrán főügyész munkáját az elkövetett háborús bűnök és egyéb atrocitások dokumentálásában.

 

Nem ad fel Kijev területeket a békéért

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter megjegyzésére reagált az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij közölte, szó sem lehet arról, hogy feladnak területeket a béke érdekében.